Sarajevo
0

Microsoft organizira četvrti bh. Innovation Forum

Sarajevo-x.com
Sa prošlogodišnjeg Innovation Foruma u Sarajevu
Sa prošlogodišnjeg Innovation Foruma u Sarajevu
Microsoft BiH, po četvrti put u Bosni i Hercegovini, organizuje jednodnevnu konferenciju pod nazivom "Innovation Forum“ u sarajevskom hotelu Holiday Inn u srijedu, 21. aprila, saopćeno iz predstavništva ove kompanije u Sarajevu.

Radi se o specijalnom i već tradicionalnom događaju, namijenjenom za bosanskohercegovačke vladine institucije, nevladine organizacije, privrednike i medije na kojoj će učesnici biti u prilici da saznaju sve o značaju informaciono-komunikacijskih tehnologija i IT pismenosti za obrazovanje i zapošljavanje.

Program ove jednodnevne konferencije će započeti sa obraćanjem ministrice za obrazovanje i nauku Federacije Bosne i Hercegovine, gospođe Melihe Alić i ministra obrazovanja i kulture Republike Srpske gosp. Antona Kasipovića, a u nastavku slijede obraćanja direktora sektora edukacije Microsoft-a za Centralno-istočnu Evropu, gosp. Sandis-a Kolomenskis-a, direktora Centra za eGovernance iz Slovenije, gosp. Blaža Goloba i Lejle Zukić-Krivdić, direktorice Microsoft BiH.

Konferencija će, nakon otvaranja, nastaviti sa panel diskusijom, čiji će moderator biti prof.dr. Mirza Kušljugić, a tema o kojoj će se razgovorati je "Značaj IKT-a i IT pismenosti za obrazovanje i zapošljavanje“. Prisutni će tokom panela imati priliku da se upoznaju sa trenutnim stanjem primjene IKT-a i IT pismenosti u BiH, ali i o postojećim i planiranim projektima i inicijativama u cilju poboljšanja aktuelne situacije kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Učesnici panela su predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, portala posao.ba, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Agencije za državnu službu, Intel-a i nevladine organizacije R.O.D.A.

"Inovacije i razmjena znanja su nerazdvojni dio naše korporacije i ja sam veoma ponosna da iz godine u godinu uspijevamo sakupiti na jednom mjestu predstavnike vladinih institucija, kompanija i organizacija iz nevladinog sektora kako bi se kontinuirano bavili pitanjima koja su od značaja za razvoj cjelokupne zemlje, a ne samo naše industrije. Obrazovanje i zapošljavanje su područja od izuzetnog značaja za svaku zemlju, pa ni BiH ne može biti izuzetak. Svake godine forum inovacija predstavi i projekte kojima je cilj da unesu pozitivne promjene u poslovanje, ali i u svakodnevni život ljudi, a obrazovanje i zapošljavanje su svakako veoma bitan segment funkcionisanja našeg društva.“, izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH.

Treći dio konferencije je namjenjen za prezentacije pozitivnih i inovativnih primjera korištenja savremenih tehnologija u bh obrazovanju kao i najavama novih Microsoft inicijativa namijenjenim obrazovnom sektoru u BiH.