biznis
0

Microsoft napokon započinje s reorganizacijom

NINA
Američka softverska korporacija Microsoft reorganizira svoju korporativnu strukturu i daje jednom od svojih novih izvršnih dužnosnika veću moć u nastojanju da se bori s konkurencijom svojih rivala, uključujući Google i Yahoo.

Najavljene promjene također se poduzimaju kako bi se odgovorilo na kritike da je kompanija postala opterećena birokracijom, što je dovelo do komunikacijskih problema i kašnjenja proizvoda, javlja Bankamagazin.

Iz Microsofta je objavljeno da se planira više usmjeriti prema ponudi usluga baziranih na Internetu. Proizvodi konkurenata, uključujući on-line ažurirani poslovni softver, smatraju se ozbiljnom, dugoročnom prijetnjom Microsoftu i njegovom dominantnom Windows operativnom sistemu. "To je neka vrsta odgovora na cijeli način na koji se računarstvo razvija", izjavio je Matt Rosoff, nezavisni analitičar Directionsa.

U sklopu promjena, Ray Ozzie, ugledni softverski veteran koji se u martu priključio Microsoftu kada je korporacija kupila njegovu kompaniju Groove Networks, bit će zadužen pomoći u koordiniranju i poboljšanju ponude usluga temeljenih na Internetu.

"Postoji dugoročna zabrinutost da bi kompanije poput Googlea mogle ponuditi dovoljno web usluga, od spremanja e-maila do pretraživanja desktopa, pa da potrošači više neće imati potrebu kupovati Windows operativni sistem", rekao je Rosoff.

Reorganizacija Microsofta obuhvatit će spajanje sedam poslovnih jedinica u tri odjela, kako bi se izvršnim dužnosnicima omogućilo da donose više odluka bez uključivanja i top menadžera. Bivši izvršni dužnosnik kompanije Kai-Fu Lee izjavio je nedavno da je otišao u Google dijelom i zbog toga jer birokracija u Microsoftu ograničava donošenje odluka.