10 milijardi dolara
8

Microsoft i Pentagon sklopili unosan ugovor za kontroverzni vojni projekat JEDI

A. P.
Sjedište Pentagona (Foto: Shutterstock)
Sjedište Pentagona (Foto: Shutterstock)
Tehnološki gigant Microsoft dobio je 10 milijardi dolara vrijedan desetogodišnji ugovor sa Pentagonom o računarskim "cloud" uslugama, objavio je Reuters.

Microsoft je time u posljednjem trenutku uspio nadmašiti favorita za sklapanje ovog posla, kompaniju Amazon.

Na taj način "div iz Redmonda" ulazi u kontroverzni vojni projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kojim Pentagon nastoji objediniti nabavku "cloud" usluga i povezati dijeljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem, koji će se uz pomoć umjetne inteligencije moći pretraživati u realnom vremenu.

JEDI je jedna od najambicioznijih ideja Pentagona. Namjera je, dakle, spremati osjetljive vojne podatke na jedan veliki cloud, umjesto, kao do sada, na manje servere koji su pozicionirani po različitim odjelima Pentagona.

Kada je početkom ove godine pokrenuta priča o ovom poslu, u igri su bili Amazon, Google, IBM, Oracle, Rean Cloud i Microsoft. Potom je Google odustao uz obrazloženje da se ne žele baviti poslovima vezanim uz vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje. Amazon je stoga slovio kao glavni favorit za dobijanje posla, a Oracle i IBM su se žalili na uslove konkursa.

Nakon niza peripetija i optužbi posao je dobio Microsoft, ukazuju izvori iz američkog ministarstva odbrane.

Nakon objave ove vijesti, akcije te kompanije su skočile za tri posto.