Luksuzni brendovi
28

Michael Kors kupuje britanski Jimmy Choo za 1,2 milijarde dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka kompanija za prodaju luksuznih proizvoda Michael Kors postigla je sporazum o kupovini proizvođača luksuznih cipela Jimmy Choo za 1,2 milijarde dolara, čime će preuzeti britanski brend koji je postao poznat po slavnim klijentima kao što je bila princeza Diana.

Brand koji je 90-ih godina prošlog stoljeća osnovao dizajner cipela po narudžbi Jimmy Choo, poznat je po svojim dugim i tankim potpeticama te torbama, a prodaje se u vodećim svjetskim gradovima Londonu, Parizu, New Yorku i Tokiju.

Kompanija je objavila prodaju u aprilu, nakon što je njen većinski vlasnik JAB saopćio da se u budućnosti kani fokusirati na robu široke potrošnje

Brend Michael Kors, jedno od najatraktivnijih imena u području pristupačnog luksuza, nazvan po osnivaču i uspješnom dizajneru koji osim brojnih modela vrlo popularnih torbi nudi i satove t naočale, u posljednje vrijeme borio se s padom prodaje jer je manji broj ljudi posjećivao prodajne centre tog brenda.

Kao odgovor na to, kompanija je proširila svoju ponudu na haljine i mušku odjeću te uložila u internetsko poslovanje.

Poručili su da će Jimmy Choo nastaviti poslovati kao i do sada, s istim menadžmentom na čelu.

"Jimmy Choo je kultni luksuzni brend koji nudi različitu obuću, torbe i ostali luksuzni pribor. Divimo se glamuroznom stilu te prirodnom nametanju trendova dizajna Jimmyja Chooa", kazao je Michael Kors, počasni predsjednik i glavni kreativni direktor kompanije.