Evidentan oporavak od krize
0

Metalski sektor BiH bilježi rast proizvodnje i izvoza

FENA
Metalski i elektrosektor industrije BiH bilježi stalni rast proizvodnje i izvoza, izjavio je sekretar Asocijacije metalskog sektora i elektrosektora VTKBiH Midhat Čehajić.

Oporavak od krize je, po njegovim riječima, evidentan samo što je i dalje struktura proizvoda, odnosno složenost na nivou primarne proizvodnje i jednostavnih pozicija i konstrukcija koje su u principu nisko vrednovane.

Ukupno ostvareni izvoz za prvih pet mjeseci ove godine iznosi 1.632.406.771 KM ili 47,47 posto od ukupnog izvoza BiH koji iznosi 3.438.482.863 KM.

Najveći izvoz je ostvaren u grani 'gvožđe i čelik' u iznosu od 289.172.389 KM, zatim u grani 'aluminij i proizvodi od aluminijuma' u iznosu 284.012.121 KM.

"Pravci daljnjeg razvoja su usmjereni na povećanju složenosti i visokovrednovanih proizvoda što bi ovaj sektor vratio na nivo koji je zauzimao prije rata u BiH. To su pozicije u autoindustriji, elektrouređajima i elektroničkim prozvodima, mašinogradnji i sl.“, kazao je Čehajić za Fenu.

U tom smislu urađena je i Strategija razvoja izvoza metalskog sektora u BiH te se pripremaju dvije tematske cjeline, "Konkuretnost metalskog sektora u BiH kroz restrukturiranje naslijeđenih kompanija i generiranje novih kompanija" te "Metalski sektor BiH i zaposlenost", koje će biti elaborirane na Forumu metalske industrije na međunarodnom sajmu metala Intermetal početkom oktobra u Zenici.