biznis
0

Messer Sarajevo Plin ubuduće posluje kao Messer Tehnoplin

FENA
Messer Sarajevo Plin d.o.o. počeo je poslovati pod novim imenom - Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo.

"Naša namjera bila je da preciziramo polje našeg djelovanja u plinskoj industriji i da kroz jedan univerzalan naziv, koji ima isto značenje svuda u svijetu, postanemo prepoznatljivi na evropskom tržištu", rekao je danas u Sarajevu generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski tokom promocije tog novog imena kompanije.

On je istaknuo da Messer Tehnoplin d.o.o. mijenjajući ime ne mijenja ništa drugo. Polje rada ostaje isto, tehnički i ljudski resursi se ne mijenjaju, osim što se stručno usavršavaju kroz program know how.

Sa novim imenom firme nisu se promijenili ni internet adresa ni kontakt podaci zaposlenika Messer Tehnoplina.

Messer Tehnoplin d.o.o., prema riječima Ilevskog, počeo je s radom 1998. godine kao Messer Sarajevo Plin, a nastao je kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH, koji posluje 113 godina i Plina Sarajevo d.d., preduzeća s 45-godišnjom tradicijom proizvodnje i distribucije tehničkih plinova u BiH.

Messer Tehnoplin d.o.o. u BiH posluje na više lokacija, a to su: Sarajevo, Lukavac, Bihać, Banja Luka.

"Za kompaniju Messer tržište BiH je izuzetno značajno zbog očevidnih predispozicija koje ova zemlja ima u pogledu razvoja industrijskih kapaciteta. Stoga ovdje vidimo mogućnost snabdjevanja raznih potrošača kojima su ovi plinovi neophodni u proizvodnom procesu ali i priliku da ih eksportiramo u druge zemlje. Postrojenje za razlaganje zraka u Zenici u koje je Messer uložio veliki kapital predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u BiH u sferi industrijske proizvodnje. Agencija za strana ulaganja BiH proglasila je ovu investiciju najvećom u BiH za 2009", rekao je Ilievski.

On je dodao da su pokrenute još mnoge aktivnosti, ali da su posebno ponosni na novu investiciju koja će poboljšati industrijsku sliku BiH. Riječ je o izgradnji nove fabrike u Sočkovcu, za proizvodnju CO2.

Osim snabdijevanja ArcelorMittala, najveće željezare u BiH i drugih bh. proizvođača argonom i kisikom, iz postrojenja razlagaonice zraka u Zenici industrijski plinovi se izvoze i na inozemna tržišta, odnosno u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju.

"Taj izvoz nije značajan samo za nas, nego i za državu, jer od tog izvoza država dobija direktan devizni priliv. Imamo sigurno snabdijevanje plinovima ovdje u BiH, kao i pozitivnu atmosferu za strana ulaganja, što predstavlja dodatnu sigurnost investitorima. Ono što treba naglasiti je činjenica da su industrijski plinovi proizvedeni u BiH jednakog kvaliteta kao i oni koji se proizvode u zapadnoj Evropi. Messer je dodatno investirao u najsavremenije postrojenje analizatora za kisik i argon, kako bi se kvalitet naših industrijskih plinova dugoročno održao", istaknuo je Ilievski.

Danas u BiH djeluju tri Messer društva: Messer BH Gas, Messer Tehnoplin i Messer Mostar Plin i u ovome trenutku u Messeru BH je uposleno više od 100 ljudi, različitih kvalifikacija.

Messer u BiH raspolaže s dva proizvodna postrojenja, uskoro i sa trećim, tri punionice i pet distributivnih centara.