|

Merkel razgovarala sa direktorom grupacije PSA: Zaštititi postrojenja Opela

Merkel razgovarala sa direktorom grupacije PSA: Zaštititi postrojenja Opela
0
S
SRNA
21.2.2017. u 18:26
17
komentara
0

dijeljenja
Merkel razgovarala sa direktorom grupacije PSA: Zaštititi postrojenja Opela Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je direktora PSA grupacije Carlosa Tavaresa radi razgovora o mogućem preuzimanju kontrole nad kompanijom Opel, koji je u vlasništvu američkog General Motorsa.
Portparol njemačke kancelarke Stefan Seibert istakao je da je Tavares rekao Merkel kako će Opel ostati nezavisan unutar grupacije.

PSA grupacija obuhvata Peugeot i Citroen.

Prema njegovim riječima, Tavares je poručio Merkel da će PSA zaštititi postrojenja Opela i da planira nove investicije te da će poštovati garancije za radna mjesta.

Nisu saopšteni drugi detalji razgovora Merkel i Tavaresa.

Njemačka ministrica ekonomije Brigitte Zypries otputovat će u četvrtak, 23. februara, u Pariz radi razgovora o preuzimanju Opela sa njenim francuskim kolegom Michelom Sapinom.

General Motors i francuska PSA grupa izazvale su negodovanje u Njemačkoj kada su prošle sedmice potvrdili da razgovaraju o ovoj temi i da postoji mogućnost da PSA kupi evropske operacije američke kompanije, a da prije toga nisu obavljene konsultacije sa Berlinom niti su obaviješteni radnici.

Većina radnika Opela, njih oko 28.000, nalazi se u Njemačkoj. Opel ima postrojenja u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Britaniji.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...