biznis
0

Merkel i Fukuda za jaču kontrolu tržišta energentima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka i Japan zagovarat će na samitu G-8 donošenje konkretnih mjera za kontrolu cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu, kazali su u nedjelju nakon sastanka u Berlinu kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Yasuo Fukuda.

Njemačka kancelarka zatražila je veću transparentnost naftnog sektora, od crpljenja sirove nafte do trgovine derivatima nafte.

"Moramo pronaći načina kako da se dogovorimo oko dugoročnih mjera i postupaka koji vode k cilju", rekla je Merkel nakon susreta s Fukudom.

Kancelarka je podržala nedavni prijedlog Francuske za intenzivnijim djelovanjem zemalja skupine G-8 na kretanje cijena energenata.

Njezin japanski kolega, kojem je ovo prva posjeta Njemačkoj u svojstvu predsjednika vlade, suglasio se da treba energičnije djelovati na cijene energenata na svjetskom tržištu.

"Cijene nafte određuje tržište tako da ih je teško nadzirati ako se zanemaruje tržišne sile", napomenuo je Fukuda, objasnivši da treba povećati proizvodnju nafte kao i povećati djelotvornost u iskorištavanju energije i alternativnih izvora energije.

Fukuda, čija je zemlja početkom godine preuzela od Njemačke predsjedanje skupinom G-8, danas putuje na sastanak s britanskim premijerom Gordonom Brownom u Londonu, a zatim u Rim na UN-ov samit o hrani na čijim marginama planira razgovarati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i talijanskim premijerom Berlusconijem.

"Moramo poduzeti kratokoročne korake kako bi stabilizirali cijene živežnih namirnica", rekao je Fukuda u Berlinu.

Japanski premijer je istodobno najavio da će jedna od glavnih tema predstojećeg samita G-8, od 7. do 9. jula na japanskom otoku Hokkaido, biti i zaštita klime. Na tu temu će Japan, kako je najavio Fukuda, još prije samita postaviti konkretne ciljeve.

Merkel i Fukuda zauzeli su se za to da se zemlje u razvoju pojačano uključe u globalnu borbu protiv promjene klime.

"Mislim da će samit u Hokkaidu biti vrlo sadržajan", zaključila je Merkel.

Teme japanskog predsjedništva skupinom G-8 gotovo su istovjetne s prošlogodišnjim kada je na čelu ove skupne bila Njemačka. Grupa osam najrazvijenijih zemalja (G-8), prenosi Hina, svoje snage trenutno usredotočuje na probleme zaštite klime, pomoć Africi i bolju suradnju industrijski razvijenih zemalja s Indijom i Kinom.