biznis
0

Mercatoru odobren zakup prostora Gadžo Comerca

FENA
Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je koncentraciju koja nastaje na tržištu trgovine namalo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u Federaciji BiH, a koja nastaje zakupom dijela poslovnih prostora privrednog subjekta Gadžo Comerc d.o.o. Sarajevo od privrednog subjekta Mercator BH d.o.o. Sarajevo.

Mercator BH podnio je Vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava preuzeti poslovanje maloprodaje prehrambene i druge robe u trgovinama tipa marketi na području grada Sarajeva od privrednog subjekta Gadžo Comerc.

Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da se ovom koncentracijom neće značajno promijeniti tržišna učešća učesnika koncentracije, odnosno neće doći do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu.

Također dopuštena je i koncentracija koja će nastati na tržištu trgovine namalo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u Federaciji BiH između privrednih subjekata Mercator BH d.o.o. Sarajevo i Omega d.o.o. Živinice.

Mercator BH podnio je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava uzeti u dugoročni zakup poslovne prostore privrednog subjekta Omega d.o.o. Živinice.

Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da ova koncentracija neće imati značajnije negativne efekte na tržištu trgovine namalo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u Federaciji BiH iz razloga što je zajedničko tržišno učešće učesnika koncentracije znanto ispod 40 posto, koji pretpostavlja da privredni subjekt može imati dominantan položaj na tržištu.