{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Memorandum s KazTransGasom pripremljen bez BH-Gasa

F
20.3.2009. u 13:06
0
1
Memorandum s KazTransGasom pripremljen bez BH-Gasa
0
Memorandum s KazTransGasom pripremljen bez BH-Gasa
BH-Gas obavještava javnost da nije učestvovao u razgovorima i pripremi memoranduma koji je jučer potpisan u Zenici između KazTransGasa i općine Zenica u vezi s gradnjom termoelektrane.
- BH-Gas je obaviješten o ovoj inicijativi u prethodnom periodu i nije dao svoju saglasnost, s obzirom na to da su za bilo kakvo određenje po ovom projektu potrebne godišnje količine prirodnog gasa, dnevna preuzimanja, odnosno dnevne i satne količine, pritisci na primopredajnom mjestu, kao i tačna lokacija navedene termoelektrane u odnosu na postojeći cjevovod visokog pritiska u Zenici - kaže se u saopćenju BH-Gasa.

Ova kompanija ističe da i u slučaju da Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ne podrže taj projekt, to jest da investitor ne dobije sve potrebne dozvole, nema namjeru učestvovati u spomenutom projektu.

- U ovom trenutku, prioritet BH-Gasa je saradnja s JP Elektroprivreda BiH, a koja je usaglašena s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, i odnosi se na izradu studije "Tehno-ekonomska opravdanost uvođenja prirodnog gasa za proizvodnju električne energije na lokalitetu Termoelektrane Kakanj".

Istovremeno, u trogodišnjem planu poslovanja BH-Gasa, kako se navodi, sadržana je i izrada studije tehno-ekonomske opravdanosti izgradnje kompresorske stanice čime bi bio povećan kapacitet postojećeg gasovoda i čijom izgradnjom bi bili stvoreni uvjeti za snabdijevanje ne samo Termoelektrane Kakanj već i svih drugih industrijskih objekata koji žele da koriste prirodni gas.

Također iz BH-Gasa još jednom podsjećaju javnost da je u toku 2008. cijena prirodnog gasa koji isporučuje Gasprom Export povećana prema Bosni i Hercegovini za 74 posto u odnosu na cijenu iz zadnjeg kvartala 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: