{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni okrugli sto o proizvodnji halal hrane

F
13.8.2009. u 12:25
0
1
Međunarodni okrugli sto o proizvodnji halal hrane
0
Međunarodni okrugli sto o proizvodnji halal hrane
Foto: Ilustracija
Agencija za certificiranje halal kvalitete u saradnji s IHI Alliance danas je u Sarajevu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH organizirala okrugli sto o temi "Proizvodnja halal hrane".
Cilj jednodnevnog skupa je izrada osnovnog priručnika za proizvodnju halal proizvoda koji će biti dio međunarodnog halal standarda zemalja OIC-a (Organizacije islamske konferencije).

"Halal koncept ne podrazumijeva samo meso i mesne prerađevine već je nešto više od toga. Međunarodni halal standard ima holistički pristup u rješavanju pitanja u sektorima cijelog prehrambenog lanca, od uzgoja životinja, logistike, pa sve do same proizvodnje i prodajnog mjesta proizvoda", rekao je izvršni direktor IHI Alliance Darhim Hashim.

IHI Alliance djeluje pri ICCI (Islamic Chamber of Commerce and Industry) Organizacije islamske konferencije i njena je uloga da koordinira aktivnosti na svjetskom halal tržištu u halal certificiranju i razvijanju međusobne saradnje.

Agencija za cerificiranje halal kvalitete iz Tuzle vrši proces halal certificiranja proizvoda i usluga na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Naša opredijeljenost za usvajanje najviših međunarodnih standarda u osiguranju halal kvaliteta certificiranih proizvoda i usluga obezbijedili su nam rejting "top 5" među 180 rangiranih organizacija i institucija za certificiranje halala u svijetu. Ovaj skup će biti doprinos obezbjeđenju integriteta halala u svijetu, posebno u Evropi koja već prepoznaje značaj ovih proizvoda i način poslovanja", rekao je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Amir Sakić.

Svjetsko halal tržište je najbrže rastuće tržište čije je vrijednost 2004. bila 423 milijarde eura, a u 2009. iznosi 456,4 milijarde eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: