Od 11. do 13. februara
0

Međunarodna gasna konferencija JI Evrope u Sarajevu

FENA
''Uloga prirodnog gasa u regionu jugoistočne Evrope u narednom desetljeću" tema je četvrte međunarodne gasne konferencije jugoistočne Evrope, koja će od 11. do 13. februara u Sarajevu okupiti 200 učesnika iz 27 zemalja.

''Cilj konferencije jest da se razmijene informacije o aktuelnim projektima u izgradnji transportnih kapaciteta u zemljama regiona te da se kroz tješnju saradnju subjekata gasne privrede ostvare pretpostavke za veću pouzdanost u snabdijevanju prirodnim gasom", izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Džemal Peljto.

Konferencija će omogućiti učesnicima da sagledaju mogućnosti snažnijeg razvoja gasne infrastrukture u regionu u interesu ukupnog privrednog razvoja i unapređenja čovjekove okoline.

Učestvovat će najznačajniji predstavnici gasne privrede, državnih institucija i eminentni stručnjaci iz cijelog regiona te predstavnici zemalja izvoznika gasa Rusije, Irana, Nigerije, Norveške, gasnih kompanija i institucija iz SAD-a, Njemačke, Irana, Turske, Švicarske, Portugala, Nigerije, Argentine, Danske i Austrije...

Za konferenciju je pripremljeno 39 referata koji će biti prezentovani tokom šest tematskih sesija - diverzifikacija snabdijevanja i interkonekcija regionalnih transportnih sistema, tržište prirodnog gasa, vozila na prirodni gas, regulative, edukacija, organizacija, energetska efikasnost , ekologija, nove tehnologije i dr.

Osnovne smjernice za rad konferencije bit će date u pet uvodnih izlaganja koje su pripremili predstavnici Međunarodne gasne unije i evropskih institucija i asocijacija gasne privrede.