Nastavljaju s radom
46

McDonald's i PepsiCo pod pritiskom jer još uvijek posluju u Rusiji

D. B.
Neke velike kompanije i dalje "šute" uprkos napadu Rusije na Ukrajinu te nastavljaju poslovati na ruskom tlu, a sada su se zbog toga našle pod pritiskom

Lanac restorana brze hrane McDonald's je pod pritiskom jer i dalje posluje u Rusiji dok traje napad ove zemlje na Ukrajinu u kojem stradaju i civili.

Dosad su mnoge velike kompanije poput Applea, Nikea i PayPala potvrdile da privremeno prekidaju veze s Rusijom solidarišući se s Ukrajinom, dok druge prestaju prodavati ruske proizvode.

Energetski giganti poput British Gasa, BP-a i Shella su također prekinuli saradnju s Rusijom, ali neke velike kompanije i dalje šute i ne oglašavaju se o planovima koji se odnose na poslaovanje s Rusijom. Zbog toga su te kompanije pod pritiskom, a među njima su McDonald's i PepsiCo.

Prvi čovjek penzionog fonda države New York je rekao da McDonald's i druge kompanije s velikim biznisom u Rusiji moraju razmisliti da li je nastavak poslovanja u ovoj zemlji vrijedan rizika u ovo vrijeme.

McDonald's ima više od 850 restorana u Rusiji, a našao se na meti kritika korisnika društvenih mreža. Neki od njih pozivaju na bojkot pomenutih kompanija.

McDonald's je prošle sedmice najavio da će donirati hranu lokalnim vijećima u Ukrajini kako bi mogla biti distribuirana onima kojima je potrebna. Donacija uključuje hranu koju nije potrebno kuhati, a to podrazumijeva povrće, voće, jaja, salate i slično.

U Rusiji još uvijek posluju drugi lanci restorana poput KFC-a, Burger Kinga i Starbucksa.

Ruska ofanziva na Ukrajinu je počela prošle sedmice, a zemlju je dosad napustilo oko milion ljudi. Također, pojedini izvori tvrde da je ubijeno nekoliko hiljada civila.

Rusi imaju kontrolu nad Harsonom na jugu, i to je prvi veći grad koji je pao. Kijev je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih vlasti, ali su barikade postavljene u samom centru.

Druge kompanije poput IKEA-e prekidaju svoje veze s Ukrajinom.

FIFA i UEFA su također suspendovale Rusiju.