biznis
0

Matulevicius: Bez sigurnosti ne može biti dobrih investicija u ekonomiju

FENA
Delegacija Komisije za nacionalnu sigurnost i odbranu Parlamenta Litvanije, koju predvodi predsjedavajući Komisije Algimantas Matulevicius, razgovarala je danas u Sarajevu s predsjedavajućima oba doma Parlamentarne skupštine BiH te sa članovima nadležnih parlamentarnih komisija.

Matulevicius je nakon sastanaka kazao novinarima da je razgovarano o konkretnim pitanjima.

„Željeli smo istaći neke greške koje smo načinili u vlastitom iskustvu približavanja NATO-u i EU. Pokušali smo pružiti određenu pomoć vama na vašem putu približavanja NATO-u i EU. Istaknuli smo da možemo raditi zajedno, možda u okviru neke zajedničke radne grupe, da bismo vam prenijeli naša iskustva i da bismo vam pomogli da naučite iz naših grešaka. Dakle, da ne ponavljate naše greške, već da iz njih naučite i da vam time olakšamo i pomognemo na putu evroatlantskih integracija“, kazao je Matulevicius.

Prema njegovim riječima, BiH je dosad postigla veliki korak naprijed, ali ostaje još mnogo toga što se mora učiniti.

Matulevicius je kazao da je prošle sedmice u Lisabonu prisustvovao sastanku na nivou Evropske unije Komiteta za odbranu i sigurnost, gdje je bio i ministar odbrane BiH.

„Izraženo je opće mišljenje tada od EU da je mnogo postignuto, i to vrlo uspješno u smislu reforme odbrane u BiH. Izražena je nada da će se slični uspjesi postići i s ustavnom reformom u BiH“, kazao je on.

Istaknuo je da je sigurnost neophodna za građane koji tu žive, neophodna je da bi oni doživjeli blagostanje, a blagostanje se može postići putem investicija, putem sigurnosti, zapošljavanja.

„U Litvaniji sigurnost ne shvatamo samo u onom uskom značenju koju riječ sigurnost inače ima, već pod tim podrazumijevamo i sigurnost u ekonomskom smislu. Imali smo sastanak s predsjedavajućima oba doma parlamenta BiH i mislim da smo se dobro razumjeli. Izrazili smo određenu zabrinutost uime litvanskih investicija. Poznata vam je investicija u mostarski Aluminij, postoji spremnost da se uloži 150 miliona eura, na kraju bi ta investicija trebala izaći na čak jednu i po milijardu eura. Međutim, postoje određene birokratske prepreke za ostvarivanje te investicije i nadam se da će se te prepreke uspješno prevazići“, kazao je Matulevicius.

On je naglasio da bez sigurnosti ne može biti dobrih investicija u ekonomiju, a bez dobrih investicija u ekonomiju ne može se računati ni na sigurnost.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Branko Zrno je kazao da je ova komisija pune dvije godine bila najdirektnije involvirana u proces reforme odbrane.

„Svi ćemo se složiti da je to dobro odrađen i vjerovatno najuspješniji posao koji je odrađen u postdejtonskoj BiH. To nam je bio prioritet u proteklom periodu“, kazao je Zrno dodajući da na planu sigurnosti prate sve što se dešava.

Govoreći o ekonomskoj sigurnost u BiH, kazao je da ona uglavnom zavisi od ekonomske moći zemlje.

Na novinarsko pitanje koliko smo sigurni u BiH, Zrno je odgovorio da svi izvještaji pokazuju da smo, generalno gledajući, u BiH sigurni.

„Od ove zemlje ne treba praviti poligon u kojemu će se dešavati ili u kojemu je moguće dešavanje od terorizma, priprema terorizma. Koliko je god tomu podložna najrazvijenija evropska zemlja, toliko smo i mi podložni. Znači, nismo izvan opasnosti, ali nismo direktno ugroženi, naročito ne tim najgorim oblicima sigurnosne nestabilnosti“, kazao je Zrno.

Prema njegovim riječima, od nas samih zavisi hoćemo li i možemo li u jednom kratkom vremenu napraviti taj sigurnosni ambijent toliko efikasnim ili primjereno efikasnim da otklonimo čak i pomisao o nesigurnosti takvoga tipa.