Problemi u dolini igračaka
0

Mattel tuži MGA zbog krađe lutke Bratz

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Danas se na sudu u Santa Ani u Kaliforniji nastavlja najveća bitka lutaka. Kompanija Mattel tuži MGA Entertainment za krađu intelektualnog vlasništva, odnosno tvrde da je lutka Bratz kopija najpoznatije lutke - Barbie.

Na prethodnom suđenju održanom 2008. godine sud u Kaliforniji odlučio je da MGA Entertainment isplati 100 miliona dolara odštete Mattelu zbog krađe intelektualnog vlasništva. No, presuda je poništena po žalbi i slučaj je vraćen sudu.

Okružni sudija David Carter donio je odluku da Mattel može tužiti MGA za krađu poslovne tajne, ali samo za prve četiri lutke iz linije Bratz, kao i za lutke nazvane "Formal Funk Dana" i "Ooh La La Cloe".

"Ovo će biti izvanredno suđenje", kazao je sudac Carter za Wall Street.

Naime, MGA tvrdi da se najmanje četiri bivša uposlenika kompanije Mattel pretvaralo da su distributeri igračaka kako bi obezbjedili pristup na MGA-ove sajmove i dobili uvid u njihove nove linije proizvoda, strategije i cijene.

Također, MGA tvrdi da je Mattel ubijedio najmanje jednu trgovinu da sa svojih polica ukloni njihove proizvode.

Kompanija Mattel, pak, optužuje MGA za krađu poslovnih tajni. Podsjetimo, lutku Bratz je dizajnitao Carter Bryant, nekadašnji uposlenik Mattela.

On je načinio nešto moderniju Barbie, sa većom glavom, napučenim usnama i velikim očima. Međutim, u to vrijeme nije prepoznat potencijal te lutkice, te Bryant odlazi iz Mattela i svoj projekat nudi konkurentu MGA Entertainment.

Sada sve optužbe i jedna i druga kompanija negiraju.

Na današnjem prvom ročištu bit će odabrana porota, a iznošenje argumenata planirano je za 18. januar. Pretpostavlja se da će suđenje trajati najmanje tri mjeseca.