Svijet poludio za arganovim uljem
0

Marokansko "tečno zlato" spašava Berberke od siromaštva

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U siromašnom, ali plodnom kutku južnog Maroka, neobrazovane i nepismene berberske žene vrijedno rade kako bi zadovoljile svjetsku potražnju za arganovim uljem - proizvodom koji ih je spasio siromaštva.

Arganovo ulje poznato je još i kao "tečno zlato" zbog svojih dragocjenih kozmetičkih, kulinarskih i ljekovitih svojstava. Marokanski proizvod izazvao je senzaciju na Zapadu, gdje se koristi za njegu kose i protiv starenja kože.

Područje između Essaouira i Agadira prekriveno je stablima argana. Druga karakteristika ovog krajolika je mnoštvo zadruga koje zapošljavaju berberske žene koje proizvode "marokansko zlato".

Zahra Knabo je među pionirima u proizvodnji arganovog ulja. Među prvima je otvorila zadrugu kojih danas u tom području ima 137. Sretna je, kaže, zbog "evolucije" koju su donijelu u regiju u kojoj su Berberi većinski narod, a za koje se oduvijek vezala nepismenost, loša zdravstvena skrb i primitivni društveni običaji.

"U ovom ruralnom području, žene tradicionalno vode brigu o životinjama i sakupljaju drva iz šume. One su te koje se prve bude i posljednje liježu. Sada većina njih ima svoja primanja, a neke finansiraju svoja domaćinstva koja su dobila struju, tv uređaje i frižidere. Nešto što je prije nekoliko decenija bilo nezamislivo", kaže Knabo.

Kada je 1996. godine pokrenula zadrugu, Knabo je imala 16 zaposlenih i proizvodila je oko 200 litara ulja mjesečno. Sada 60 žena radi za nju, a mjesečna proizvodnja je porasla na 1.000 litara s godišnjom zaradom od 360.000 eura.

Najveći klijenti su im Francuska i Italija. Ipak, ekonomska kriza se osjeti. Narudžbe iz Evrope su se prepolovile jer je arganovo ulje luksuzna roba čija cijena se kreće između 50 i 85 eura po litru.

Recesija je posebno pogodila manje zadruge. Jedna od njih je Tawount koja zapošljava tek 15-ak žena. Karima, 28-godišnja asistentica, vjeruje da će posao krenuti. Smatra da su marginalizirane žene u tom području imale velike koristi od otvaranja zadruga.

"Prije su ulje pravile kod kuće i davale ga muževima da ga prodaju, no sada zarađuju za sebe i izdržavaju svoju djecu i porodicu", kaže Karima.

Problem su u sve veći broj lažnih kooperanata koji potkopavaju njihovo poslovanje, međutim, berberske žene imaju velika očekivanja u budućnosti s obzirom na to da svijet tek saznaje za njihovo blago.

Šume argana su od 1998. godine pod zaštitom UNESCO-a.