Silikonska dolina
18

Mark Zuckerberg poručio mladima da se ne brinu i da je prije sve bilo teže

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg imao je poruku za sve one mlade ljude koji u njemu vide idola: "Ne brinite se." Današnji izvršni direktor Facebooka je u intervjuu kazao je i da novu kompaniju nikada ne bi pokrenuo u zoni zaljeva San Francisco koja je dom kompanija Apple, Google i Facebooka.

"Sviđa mi se područje zaljeva, tako dan nisam potpuno negativan prema njemu, ali mislim kada bih sada počeo od nule, ne bih odabrao ovu oblast", rekao je Zuckerberg.

Ovo javno odbacivanje regiona San Francisca došlo je u vrijeme kada se vode rasprave o visokim životnim troškovima, nejednakosti u dohotku i drugim disfunkcijama u tom mjestu, piše Business insider.

Rekao je da je, kada se prvi put preselio u Silikonsku dolinu, imao 19 godina, i da "nije znao ništa o stvaranju kompanije", i da "u to vrijeme puno alata za izgradnju kompanije nije bilo tako izgrađeno kao sada".

Prema njegovim riječima, sada društveni mediji olakšavaju novoj kompaniji da pronađu svoje kupce, a dodavanje novih servera za napajanje nove aplikacije ili web lokacije samo je pitanje iznajmljivanja kapaciteta s Amazon Web Services platforme.

"Tada je bilo mnogo složenije", rekao je.

Kazao je kako je tada Faceboku bilo teško da dobije servere i centre podataka koji su mu bili potrebni da se uspostavi a kamoli da nađe potreban rizični kapital usred pada tehnološkog sektora, te da je morao doći u Silikonsku dolinu da pronađe rješenje za sve te probleme. Mislio je da to neće biti moguće. Međutim, stvari su se promijenile.

Nadalje je kazao da je sada puno lakše otići iz Silikonske doline, te da postoji mnogo prednosti stvaranja kompanije koja nije u takvoj monokulturi.

Zuckerberg nije jedini koji je doveo u pitanje budućnosti Silikonske doline kao tehnološkog centra svijeta.

Prošle godine, suosnivač Reddita i investitor Alexis Ohanian rekao je da "niko normalan" neće osnovati novi startup u San Franciscu, navodeći previsoke troškove života u regionu kao glavnu prepreku za poslovanje i zapošljavanje talenata.