Korona-mjere u FBiH
76

Marin Bago o prestanku važenja kontrole cijena: Odluka je preuranjena, bit će lova u mutnom

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvaliteta življenja FUTURA Mostar, prokomentarisao je za Klix.ba prestanak važenja odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kazavši da je odluka Vlade Federacije BiH preuranjena i da bi trgovci mogli početi "loviti u mutnom".

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 25. juna u Mostaru donijela odluku o prestanku važenja mjera neposredne kontrole cijena, donesene 9. aprila 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Pravni i fizički subjekti bili su obavezni utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda od 5. marta 2020. Više nisu obavezni, otkako je nova odluka objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Marin Bago smatra da je odluka preuranjena budući da je puno ljudi tokom pandemije koronavirusa ostalo bez posla i da je potrošnja znatno manja nego uobičajeno.

"Sada će neko pokušati da ušićari koliko je moguće povećavanjem marži. Iako su ukinute vanredne mjere, društvo i ekonomija se nalaze pod nekim stanjem šoka. Javna potrošnja je smanjena i stvari se još nisu normalizovale", kazao je Bago za Klix.ba.

Poentirao je da će "stanje šoka" potrajati još nekoliko mjeseci i da je prestanak važenja odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena preuranjena.

"Tu se zaista mora biti oprezan i pogledati nekoliko mjeseci unaprijed, a ne ad hoc donositi odluke", istakao je Bago.

Prema njegovim riječima, sada ovisimo o dobroj volji i moralu trgovaca.

"To nije mehanizam koji funkcionira uvijek. Neki trgovci će se vjerovatno ponašati normalno, neki će gledati da love u mutnom. Preko noći to pobjegne kontroli i mehanizmi zaštite to ne mogu spriječiti", upozorava Bago.

Napominje kako je u društveno-ekonomskom modelu koji se zove tržišna ekonomija prirodno da važi slobodno formiranje cijena.

"Međutim, kad posmatramo cijene proizvoda i usluga mi vidimo da imamo jedan fenomen koji se zove puzajuće poskupljenje. Svako malo poskupljuju proizvodi i usluge bez nekog velikog opravdanja", rekao je Bago.

Upoređujući cijene sada sa cijenama od prije nekoliko godina, može se uočiti velika razlika.

"Prošle godine je voće poskupjelo za 12 posto, a povrće 17 posto. To je jako puno. Ali to se nije desilo preko noći, nego pomalo, na sedmičnoj bazi. To nije tržišna ekonomija. Nije tržišna ekonomija da svako može raditi šta i kako hoće", kategoričan je on.

Napominje da bi trebalo da druga ugovorna strana bude lokalna zajednica, poljoprivrednici itd.

"Treba dogovarati kako ćemo plasirati domaće proizvode u trgovačkim centrima. Izostala je aktivnost lokalne zajednice. Oni izdaju sve potrebne dozvole i dokumente za rad i kao ugovorna strana moraju zaštiti domaćeg potrošaća", smatra Bago.

Poručuje kako se mora osigurati distribicija domaćih proizvoda.