biznis
0

Marić: Očekujemo rast BDP-a

SRNA
Ljerka Marić
Ljerka Marić
Direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić očekuje rast domaćeg bruto proizvoda u ovoj godini, uprkos činjenici da je stanje u BiH opterećeno mnogim teškoćama i političkim nesuglasicama.

"Vrijeme koje je pred nama treba iskoristiti za provođenje dogovorenih reformi i ispunjavanje uslova za integracije u EU, što bi za rezultat trebalo da ima oporavak privrede, stvaranje i očuvanje radnih mjesta u BiH", rekla je Marićeva za "Večernji list".

Ona je navela da BiH posebnu pažnju treba da posveti održanju fiskalne stabilnosti i konsoliduje stanje u javnim finansijama, i to smanjenjem fiskalnog budžeta, održanjem zadane granice zaduženja vlada na svim nivoima i opreznim planiranjem.

Marićeva je podsjetila da je stabilno političko stanje u BiH i okruženju preduslov za razvoj ekonomije. Govoreći o mogućim posljedicama ulaska Hrvatske u EU po BiH, Marićeva je izrazila optimizam, ističući da su u BiH preduzete aktivnosti koje bi trebalo da povećaju ulaganja i omoguće izvoz u Hrvatsku, a time i EU.