{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mantovanelli: Makedonija prednjači u reformama u regiji

F
7.4.2011. u 10:33
0
0
Mantovanelli: Makedonija prednjači u reformama u regiji
0
Mantovanelli: Makedonija prednjači u reformama u regiji
Sarajevo Business Forum jutros je nastavio rad panelom o regionalnoj investicionoj klimi, a uvodno izlaganje ima je direktor Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli.
Istaknuo je da Svjetska banka vjeruje u potencijal i mogućnosti regije zapadnog Balkana i da to potvrđuje konstantnim ulaganjima u javni i privatni sektor.

"Regija zapadnog Balkana još uvijek nije konkurentna koliko mi želimo i zato je posljednjih nekoliko godina naš fokus na konkurentnosti tržišta. Tu privatni sektor može odigrati važnu ulogu. Međutim, ono što je najbitnije je da zemlje regiona uvode reforme, a tu prednjači Makedonija", kazao je Mantovanelli.

Kazao je da vlade regiona posebnu pažnju trebaju posvetiti vještinama kako za menadžmente tako i kompjuterskim i drugim vještinama, kao i sporim administrativnim procedurama važnim za vođenje biznisa, što je, kako je rekao, karakteristično za cijeli region.

Mantovanelli je naglasio da se infrastrukturalni sektor zapadnog Balkana mora otvoriti za velike projekte i da se oni moraju raditi u partnerstvu.

Također, istaknuo je da će se Svjetska banka narednih godina angažirati da se napravi što bolja plovnost rijeke Save koja je u ekonomskom smislu važna za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH.

Mantovanelli je ukazao i na ekonomske prednosti zapadnog Balkana, spomenuvši tu prvenstveno geografski položaj, a onda prirodna bogatstva i nisku cijenu rada.

Tokom ovog panela o investicionoj klimi govorit će i predstavnici BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: