biznis
0

Manje prevezene robe u cestovnom saobraćaju krajem 2010.

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u cestovnom prijevozu robe broj pređenih kilometara vozila u trećem kvartalu 2010. u odnosu na isti period prethodne godine veći je za 18,2 posto, obim prevezene robe je manji za 8,9 posto, a ostvareni tonski kilometri su veći za 14,7 posto.

U cestovnom prijevozu putnika pređeni kilometri vozila su manji za 2,4 posto, broj prevezenih putnika je veći za 5,9 posto, a ostvareni putnički kilometri su manji za 8,5 posto.

U gradsko-prigradskom prijevozu pređeni kilometri vozila su manji za 4,6 posto, a broj prevezenih putnika je veći za 7,3 posto.

U željezničkom prijevozu robe opseg prevezene robe u trećem kvartalu 2010. veći je za 8,2 posto, a broj ostvarenih tonskih kilometara je veći za 15,6 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Broj prevezenih putnika u željezničkom prijevozu putnika u tom periodu manji je za 3,7 posto, a broj ostvarenih putničkih kilometara je manji za 8,8 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

U zračnom prijevozu broj aerodromskih operacija u trećem kvartalu 2010. godine manji je za 6,3 posto, a broj prevezenih putnika veći je za 9,2 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

U trećem kvartalu 2010. u odnosu na isti kvartal prethodne godine, broj pismonosnih pošiljki manji je za 8,6 posto, a broj paketskih pošiljki manji je za 1,1 posto.

U tom periodu broj operacija u platnom prometu je veći za 0,7 posto.