{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manjak struje na Balkanu

F
4.6.2008. u 10:02
0
0
Manjak struje na Balkanu
0
Manjak struje na Balkanu
Financial Times danas piše o manjku struje na jugoistoku Evrope i predviđa da će takvo stanje u regionu potrajati još nekoliko godina.
Mađarske kompanije se žale na visoke cijene električne energije, u Albaniji i na Kosovu restrikcije su česte, a u Makedoniji povremene.

Financial Times piše i da je EU primorala Bugarsku da zatvori dijelove nuklearke Kozloduj koji nisu zadovoljavali ekološke standarde.

Zemlje regiona i EU su potpisale ugovor koji predviđa da u slučaju nestašica jedna strana isporučuje struju drugoj, ali u praksi njegovu realizaciju ometaju i pravne prepreke i slaba povezanost između sistema za distribuciju u pojedinim zemljama, piše Financial Times.

Vlade u regionu reformiraju sektor energetike nastojeći da privuku investicije. U Mađarskoj Rumuniji i Bugarskoj se ili već grade ili pripremaju velike nove elektrane.

Problem je, međutim, u tome što će ti pogoni početi da proizvode struju tek poslije 2011. godine, a do tada će region "patiti" od manjka struje, predviđa Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: