Nedžad Branković
0

"Mandatni program Vlade FBiH orjentisan je na reforme"

FENA
Reforme, razvoj i revizija osnovna su opredjeljenja mandatnog programa Vlade Federacije BiH, istakao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom susreta Slovenačkog poslovnog kluba večeras u Sarajevu.

Govoreći o programskim opredjeljenjima Vlade FBiH za period 2007.-2010. i aktuelnim projektima, Branković je kazao da se intenzivno radi na poboljšanju poslovnog ambijenta. Naglasio je aktivnosti na harmonzaciji direktnih poreza, kao i osnovice za doprinose na plaće koje plaćaju poslodavci, te posebno pojednostavljivanja procedura za pokretanje biznisa.

Branković je dodao da će se u novu fazu rasterećenja privrede ići kada se dostigne brojka od pola miliona zaposlenih, a sada ih je blizu 490 hiljada.

On je naglasio nužnost smanjivanja udjela javnih rashoda u GDP-u, daljnji razvoj upravljanja javnim finansijama putem višegodišnjeg kontinuiranog planiranja te jačanje razvojne komponente budžeta.

Govoreći o obezbjeđivanju novca za razvoj, Branković je kazao da treba povećati privatne investicije, te razvijati javno-privatno partnerstvo. U tom kontekstu se radi na pojednostavljivanju i skraćivanju administrativnih procedura, a pokrenuta je i giljotina propisa.

Brze reforme socijalnog sektora nužne su zbog smanjenja pritisaka na budžet i racionalnije raspodjele sredstava onima kojima je pomoć najpotrebnija, a uštede ostvarene na taj način treba usmjeriti u razvojne projekte od čega će u konačnici korist imati i sami korisnici socijalne skrbi.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović iskazao je punu podšku programskim opredjeljenjima Vlade i nastojanjima da se provedu neophodne reforme i poboljša poslovni ambijent.