RS
0

Mali akcionari tužili brodsku Rafineriju i vladu

FENA
Mali akcionari Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu pokrenuli su tužbu protiv Rafinerije, Vlade RS-a i Komisije za hartije od vrijednosti u kojoj traže poništavanje odluke o smanjenju osnovog kapitala, kao i da se ugovor o prodaji nafte industrije RS-a i svi prateći aneksi proglase ništavnim.

Tužba je dostavljena Osnovnom sudu u Banjoj Luci još početkom januara, a, kako je javila banjalučka Alternativna televizija, o njoj su upoznali i Ured visokog predstavnika u BiH, te, između ostalog, sve nadležne institucije u RS-u, Javno tužilaštvo, Ombudsmena i druge.

Mali akcionari Rafinerije navode da su oštećeni nizom zakonski neutemeljnih odluka Skupštine brodske Rafinerije i Vlade RS-a.

U tužbi traže nadoknadu štete, jer, tvrde, većinski vlasnik Rafinerije nije imao pravo da smanji osnovni kapital preduzeća po osnovu gubitaka.

Prema važećem Zakonu o prodaji naftne industrije RS-a obaveze od 72 miliona eura morao je izmiriti kupac. Međutim, tvrde, prekršen je zakon jer je Vlada dozvolila da, umjesto ruski kupac, obaveze izmiri Rafinerija tako što je od "Zarubrežnjefta", odnosno "Neftegasinkora" uzela finansijski nepovoljan kredit od 112 miliona eura.

Zamjeraju i što je u cijelom poslu došlo do sukoba interesa, te što ugovor o prodaji Rafinerije nije, niti je sada, dostupan javnosti.

Javni pravobranilac RS-a Slobodan Radulj kazao je da nije upoznat s postojanjem tužbe, a da je dobiju, odgovoriće u skladu sa zakonskim rokom od 30 dana.