biznis
0

Lukavac: GIKIL dobio okolišnu dozvolu

FENA
U GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac danas je održana ceremonija uručenja "okolišne dozvole".

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vlade Federacije BiH, a "okolišnu dozvolu" zvanično je uručila ministrica za okoliš i turizam FBiH Branka Đurić koja je izrazila zadovoljstvo što kompanija GIKIL vodi računa kako o proizvodnji i radnim mjestima tako i o okolišu.

"GIKIL je imao šest zahtjeva za okolišne dozvole od kojih je napravljena jedna integralna dozvola, odnosno svi pogoni i postrojenja GIKIL-a nalaze se u ovoj jednoj dozvoli. To znači da će se lakše pratiti plan aktivnosti, kako GIKIL-u, ministarstvu, inspekciji, tako i građanima, a svi podaci nalazit će se na jednom mjestu, u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH", dodala je ministrica Đurić.

Za dobivanje ove dozvole, po riječima zamjenika generalnog direktora GIKIL-a Faika Buševca, poduzete su sve mjere propisane zakonom za pojedine oblasti od zemljišta, zraka i vode.

"Uradili smo mnogo toga kako bismo zadovoljili uvjete za dobivanje integralne okolišne dozvole. Jasno nam je da nismo uradili maksimum što traže zakonski propisi, ali u ovoj dozvoli su dati rokovi od pet godina, i sigurno da ćemo to riješiti.

Ispunili smo preko 80 posto stavki što zahtijevaju suvremene dozvole i propise za rad fabrika. Uloženo je tu puno sredstava od 80 do 100 miliona konvertibilnih maraka, a tu su i ostali projekti koji zahtijevaju veliki dio financijskih sredstava, ali ovakvim privređivanjem i stanjem, gdje je 2009. godine bila jedna kriza sad druga, to će biti veoma teško izdvojiti, ali nastojat ćemo dati svoj maksimum", istaknuo je Buševac.

Organizirana je i posjeta i kontrolno-upravljačkom centru GIKIL kako bi se ministrica Đurić i njeni suradnici na licu mjesta informirali o načinu i stanju proizvodnje u ovoj kompaniji.