Ponosni na svoj uspjeh
123

Lukavac Cement prva certificirana kompanija u BiH i na Zapadnom Balkanu prema ISO 37301:2021

Klix.ba
Lukavac Cement
Lukavac Cement
Nakon uspješno održanog certifikacijskog audita Lukavac Cement je okončao postupak certifikacije za Sistem upravljanja usklađenošću i time postao ponosni vlasnik međunarodnog certifikata ISO 37301:2021, kao prva kompanija u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Povodom ovog, izuzetno značajnog priznanja za kompaniju, oglasio se Nihad Begić, član Uprave Lukavac Cementa.

"Ovo je veliki uspjeh za sve nas. Još jednom smo dokazali da smo vodeća cementara u BiH i regionu i da je jedna od naših temeljnih vrijednosti biti uvijek korak ispred. ISO 37301:2021 je međunarodna norma koji pruža smjernice za implementaciju učinkovitog sistema upravljanja usklađenošću. Primjenom ovog standarda Lukavac Cement pokazuje svoju predanost usklađenosti sa relevantnim zakonima, kako domaćim tako i evropskim, zatim raznim regulatornim zahtjevima, industrijskim kodeksima, organizacijskim standardima i drugim primjenjivim propisima. Posebno želim istaći da je ISO organizacija ovu novu normu objavila u aprilu 2021. godine, a Institut za standardizaciju BiH u maju 2023. godine", kazao je Begić.

Od momenta objave ISO organizacije o uvođenju ISO 37301:2021 Lukavac Cement je počeo raditi na pripremama za implementaciju sistema prema novoj normi, te je ovaj proces trajao nešto više od dvije godine. Sam postupak uvođenja se provodio u više složenih faza, dok je posljednja bila samo certificiranje.

Sistem upravljanja usklađenošću baziran je na principima etike i integriteta u poslovanju, dobrog upravljanja, proporcionalnosti, transparentnosti, odgovornosti i održivosti.

"Naši kodeksi ponašanja jasno definiraju standarde ponašanja koji se očekuju kako od naših uposlenika tako i od trećih lica koji rade sa, za ili u ime Lukavac Cementa. Ovim standardom podržavamo i deset načela UN-a te ciljeve održivog razvoja. I veoma je važna činjenica da je ovaj standard integriran u druge sisteme upravljanja u Lukavac Cementu, što je garancija da je usklađenost sastavni dio svakog relevantnog poslovnog procesa u našoj kompaniji", zaključio je Begić.