Manji luksuz, manje cijene
0

Lufthansa snižava cijene letova

Sarajevo-x.com
Jedna od najlusksuzniji i najskupljih avio kompanija, njemačka Lufthansa, odlučila je svojim klijentima ponuditi letove jeftinije i do 40 posto. Po uzoru na niskotarifne avio kompanije kao što su Germanwings i Reina Air u Lufthansine avione će biti ugrađeno više sjedišta, ali naravno bit će i manje udobnosti, piše Deutsche Welle.

Više mjesta - više putnika, pa naravno i više novca, je upravo ono što postaje glavna filozofija njemačke avio kompanije Lufthansa.

"Avioni će, na primjer, biti maksimalno iskorišteni, tako što će provoditi više vremena u vazduhu, a manje na aerodromima, ugradićemo modernija i uža sjedišta, a time će ujedno biti i povećan broj sjedišta. Sjedišta ćemo ugraditi i na mjesto, gdje je nekada bila kuhinja, jer nam kuhinje više nisu potrebne. Danas nam kantine isporučuju gotovu hranu”, kazao je za Deutsche Welle glasnogovornik avio kompanije, Klaus Walter.

Kako bi pojeftinili karte u Lufthansi su odlučili štedjeti i na hrani. Tako će, naime, na dužim relacijama hrana umjesto šest puta biti služeno samo tri puta.

Cijene karata će biti i do 40 posto niže, pogotovo na kratkim evropskim destinacijama, odnosno na onim letovima gdje Lufthansa bilježi gubitke.

No, na ovo su reagovali sindikati koji tvrde da će se sada sve lomiti preko leđa stjuardesa, jer će one sada imati mnogo više posla, te, kako kažu, ne dolazi u obzir da bude više putnika, a isti broj zaposlenih.