biznis
0

Lufthansa proslavila 10 godina letova u Sarajevo

FENA
Njemačka aviokompanija Lufthansa proslavila je deset godina prisustva na bh.

aviotržištu i odvijanja redovnih letova s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju iz te kompanije, prvi Lufthansin avion je sletio u sarajevsku zračnu luku 29. marta 1998.

"Za 10 godina, otkako je uspostavljena redovna veza s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, Lufthansa je na taj aerodrom prevezla više od 400.000 putnika. Samo u 2007. broj putnika iznosio je 70.000, što je porast više od 20 posto u odnosu na godinu prije", rekao je regionalni direktor Lufthanse za centralnu i istočnu Evropu Tamur Goudarzi Pour.

Kako je naglasio, prema predviđanjima, Lufthansa će ukupan broj od prevezenih 500.000 putnika dostići prije kraja 2008.

"Danas, deset godina poslije, Lufthansa sa 12 letova sedmično predstavlja respektabilnu snagu, potporu i neizostavan dio prometne strukture na Sarajevskom aerodromu. Sretni smo što obilježavamo desetu godišnjicu Lufthanse u Sarajevu, istakao je Goudarzi Pour.

Lufthansa je, kako saopćavaju iz te kompanije, 1997. u BiH zabilježila promet od 175.000 putnika, dok je prošla godina donijela promet od 496.756 putnika, čime su višestruko nadmašeni najbolji prijeratni rezultati.

Povodom obilježavanja godišnjice, Lufthansin generalni menadžer prodaje za Hrvatsku, Sloveniju i BiH Georg Lazzari je najavio specijalnu promotivnu aktivnost.

"Ovo je specijalna ponuda za deset atraktivnih destinacija širom Njemačke za 99 eura, što je znak zahvalnosti prema našim postojećim i nadam se budućim putnicima", kazao je Georg Lazarri.

Istakao je da u ovu ponudu nisu uključene aerodromske takse i usluge, te da ponuda važi do 25. juna.

Lufthansa je započela s radom 1. aprila 1955. otvaranjem redovne linije između Hamburga - Minhena sa zaustavljanjima u Diseldorfu i Frankfurtu.

Ona posjeduje 513 aviona i pokriva 208 destinacija u 81 zemlji širom svijeta. S oko 660.000 letova godišnje Lufthansa je jedna od najvećih avioprijevozničkih kompanija svijeta.

U 2007. ovaj avioprijevoznik pod evropskom zastavom prevezao je više od 56 miliona putnika.