biznis
10

LRC Business Intelligence System: provjera boniteta putem mobilne aplikacije

Sponzorirani članak
LRC Business Intelligence System (BIS) razvio je novi način pristupa poslovnim informacijama bh. kompanija, koji je za veoma kratko vrijeme naišao na veliki interes kod privrednika.

Na osnovu potreba prepoznatih na tržištu, a sa ciljem poboljšanja poslovanja pravnih lica u BiH, LRC BIS je već pokrenuo još jedan novi servis - jedinstvenu mobilnu aplikaciju za pregled bonitetnih izvještaja bh. kompanija. Aplikacija je namijenjena za mobilne telefone sa Android operativnim sistemom, a dostupna je za preuzimanje putem Google Play-a, dovoljno je u pretraživač upisati riječ "boniteti".

Svi koji žele saznati tačne podatke o poslovanju svojih poslovnih partnera, konkurenata, potencijalnih novih saradnika, klijenata i sl. radi dodatne sigurnosti u poslovanju, mogu to uraditi na veoma jednostavan i brz način, bilo kad i bilo gdje.

Aplikacija omogućava potpunu mobilnost - provjere podataka pri sklapanju poslova izvan ureda, provjere podataka o firmama na licu mjesta, što je velika pogodnost za komercijaliste i uposlenike koji rade na terenu.

Spoznati bonitet nekog preduzeća bilo bi poželjno prije donošenja određene poslovne odluke. Bonitet, jednostavno rečeno, predstavlja kvalitet jednog preduzeća, njegov položaj na tržištu. Faktori koji utječu na bonitet firme su: finansijski pokazatelji poslovanja, navike plaćanja, kao i druge informacije vezane za industriju u kojoj posluje te njena pozicija u odnosu na taj sektor. Upravo sve to nudi LRC BIS Boniteti mobilna aplikacija.

Korištenje aplikacije LRC Boniteti je veoma lako. Nakon što preuzmete i instalirate aplikaciju putem Google Play-a, potrebno je da se registrujte naposlovnom portalu www.bizinfo.ba (upišite podatke, preuzmite automatski generisano korisničko ime i upišite lozinku prema svom izboru). Nakon toga, upisujete korisničko ime i odabranu lozinku u Login formu na Android aplikaciji i na taj način ste se uspješno registrovali za njeno korištenje.

Unesite naziv firme koju želite provjeriti, ili njen jedinstveni identifikacioni broj, i pregledajte dostupne podatke. Odmah ćete saznati ocjenu njenog boniteta – koliko ima zvjezdica, a pet je najviša bonitetna ocjena. Pored osnovnih podataka o preduzeću, tu su i podaci o njegovim prihodima, dobiti i zaposlenima, te njihovim procentualnim kretanjima.

Također, saznat ćete i istoriju blokada računa, ukoliko ih ima. Prikazani su i bilans stanja, bilans uspjeha.

Svi ovi podaci, kao i podaci iz sudskog registra, o dugovanjima, transakcijskim računima, novčanim tokovima, pokazateljima likvidnosti, efikasnosti, solventnosti, profitabilnosti, predstavljeni su i u PDF formatu, i to na bosanskom i engleskom jeziku, što može biti vodilja i potencijalnim stranim investitorima u BiH.

Putem Android aplikacije omogućen je pristup skraćenim poslovnim izvještajima. Detaljni izvještaji o pravnim licima registrovanim u BiH dostupni su na www.lrcbh.com

LRC