biznis
0

Loši makroekonomski podaci srušili azijske berzovne indekse

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Azijske dionice danas su pale na najniži nivo u zadnje dvije sedmice zbog zabrinutosti da će usporiti rast kineske ekonomije, koja je motor oporavka globalne ekonomije.

Već su jučerašnji slabi podaci iz američke ekonomije zabrinuli ulagače, a ulje na vatru dolile su jutros vijesti iz Japana o padu tamošnje industrijske proizvodnje u maju za 0,1 posto u odnosu na april, što je prvi pad industrije u posljednja tri mjeseca.

Na slabljenje druge po veličini svjetske ekonomije ukazuju i podaci o rastu stope nezaposlenosti u maju na 5,2 posto, što je treći mjesec zaredom kako nezaposlenost raste, te realnom padu potrošnje kućanstava za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Kinesko tržište se našlo pod pritiskom loših prognoza.

"Teško je očekivati da dionice mogu rasti dok vlada najmnogoljudnije države svijeta provodi restriktivnu monetarnu politiku koja će rezultirati usporavanjem rasta ekonomskih aktivnosti", za Bloomberg je kazao Wei Wei, analitičar West China Securitiesa.

Na tamošnjem tržištu dionice Industrial Banka i China Pacific Insurancea oslabile su više od 1,6 posto, dok je property developer Gemdale Corp. potonuo 5,7 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1 posto u crvenom na 114,51 bodu, odnosno na najnižem nivou od sredine ovog mjeseca.

Japanski je indeks Nikkei 225 posrnuo 1,27 posto, hongkonški Hang Seng je zaronio 2,37, a kineski CSI 300 indeks je potonuo 4,59 posto. Južnokorejski indeks Kospi je pao 1,40 posto.