Recesija utječe na vrućine
0

Loša prodaja klima uređaja u našoj zemlji

Piše: A. Karadža
Iako su našu zemlju zahvatile paklene vrućine, građani se uslijed ekonomske krize sve teže odlučuju za kupovinu klima uređaja čija je prodaja drastično pala u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima nekoliko velikih firmi koje se bave prodajom rashladnih uređaja, prodaja je ove godine smanjena za 50 posto, a kod nekih distributera čak i za 70 posto.

Kako je za naš portal rekao Vlado Ivanović, product manager LG-a u firmi Stanić, prodaja se ove u odnosu na prošlu godinu smanjila do 50 procenata.

Međutim, interesantno je da se u prodajnim objektima ove firme bolje prodaje premium klasa uređaja čija je cijena daleko veća od cijene osnovnih modela.

"Takvi uređaji koštaju i više od 1.000 maraka, ali kupci prepoznaju kvalitetu i bez obzira na cijenu radije kupuju uređaju iz premium klase", rekao je Ivanović.

Kako je objasnio Ivanović, posljedica je to preplavljivanja tržišta baznim uređajima čija je cijena ekstremno snižena. Uslijed toga, kupci su počeli sumnjati u njihovu kvalitetu i radije se odlučuju za premium modele.

Stanje nije ništa bolje ni u firmi Eurosplet iz Banja luke u kojoj je također došlo do pada prodaje klima uređaja za 50 do 60 posto.

"Najbolje se prodaju jeftinije varijante koje građani kupuju i preko kredita koji idu preko banaka. Najeftiniji uređaj košta 379 maraka", rekli su za naš portal iz Eurospleta.

Da ipak ima i svijetlih primjera pokazuje primjer Robota.

Kako je rekla Adisa Biber, prodaja klima uređaja u njihovim objektima ide bolje nego prošle godine, a kupci se uglavnom odlučuju za jeftinije modele koji koštaju od 350 maraka.

Bez obzira što se ne radi o velikim svotama novca građani imaju mogućnost kupovine preko kredita.

"Građani se vrlo često odlučuju za kupovinu klima uređaja putem kredita. Procedura je vrlo jednostavna i potrebna je samo kartica i lična karta", rekla je Biber.