biznis
0

Ljubomir Klincov podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika VTKBiH

FENA
Na sjednici Skupštine Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) danas u Sarajevu Ljubomir Klincov podnio je neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika VTKBiH.

Klincov je obraćajući se delegatima Skupštine VTKBiH istakao da zbog problema vezanih za funkcioniranje ove institucije i nedostatka dijaloga nije uspio dati svoj doprinos njenom radu, te da ni ubuduće ne vidi svoje učešće, niti želi preuzeti odgovornost za proizvedene probleme u Komori.

Nakon što je tri puta odgađana zbog nedostatka kvoruma, sedma sjednica Skupštine VTK danas je održana s minimalnim kvorumom, a dva sata je raspravljano o početku rada i dnevnom redu. Bilo je predviđeno da se raspravlja o funkcioniranju organa Komore, s obzirom na to da Upravni odbor ne prihvata stav da se izvrši rotacija na poziciji generalnog sekretara.

Predsjednik VTKBiH Milan Lovrić ponovno je zatražio da Skupština naloži Upravnom odboru da se izvrši rotacija na toj poziciji, odnosno da se rotacije obave istim redoslijedom kao u prošlom mandatnom periodu, u svim organima Komore.

Istina je da generalni sekretar i dvojica zamjenika nisu organ Komore, ali je u prethodnom mandatu bila rotacija uz ovažavanje principa da na operativnim funkcijama - predsjednik Komore, predsjednik UO i generalni sekretar budu pripadnici tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Upravnog odbora Edin Arslanagić kazao je da se nije našlo dovoljno argumenata da se obavi rotacija na poziciji generalnog sekretara, te da Tarik Đođić, bez obzira na to kojem narodu pripada, ispunjava sve uvjete za obavljanje te funkcije i dobro obavlja posao.

Pojedini članovi Skupštine odbacili su tvrdnje da je rotacija na poziciji generalnog sekretara glavna smetnja u radu Komore napominjući da takav zahtjev nema uporište u zakonu i Statutu i da se radi o miješanju izbornih i izvršnih funkcija u Komori. Nakon pauze najuže rukovodstvo Komore predložilo je zaključak da Upravni odbor, Nadzorni odbor, Predsjedništvo skupštine održe sjednicu na kojoj bi pokušali razriješiti pitanje generalnog sekretara.

Rok je deset dana nakon čega će biti sazvana Skupština, a namjera je da se ova situacija prevaziđe tokom jula. U protivnom, nije isključeno raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora za novi saziv Skupštine VTKBiH.