biznis
0

Livno: Uskoro koncesije za izgradnju vjetroelktrana

FENA
Livno
Livno
Prema stručnim analizama područje Hercegbosanske županije iznimno je pogodno za izgradnju vjetroelektrana, pa su mnoge tvrtke i pojedinci pokazali interes za ulaganje u taj sektor, kazao je pomoćnik ministara za gospodarstvo i industriju u Vladi Hercegbosasnke županije Mate Šiško.

Po njegovim riječima, najdalje je u nastojanjima za izgradnjom vjetroelektrana otišla tvrtka "Vran-Đukić" iz Tomislavgrada, pa je već uputila zahtjev za koncesiju na lokalitetu Gradine u općini Tomislavgrad, gdje su već obavljena potrebna mjerenja i napravljen elaborat.

"Kantonalna vlada prihvatila je elaborat ove tvrtke i do kraja ovoga mjeseca ona bi trebala dobiti koncesiju", kazao je Mate Šiško, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za dodjelu koncesija u HBŽ-u. Inače, na lokalitetu Gradina planira se izgraditi 54 vjetrostupa snage 2MW po stupu.

Što se tiče općine Livno, tvrtka "Ivovik" planira na lokalitetu Ivovik postaviti 24 vjetrostupa, također snage 2MW. I ta je tvrtka obavila potrebna mjerenja, ali još nije predala zahtjev za koncesiju.

Također na području livanjske Mjesne zajednice Lištani, postoji interes za izgradnje vjetrostupova, ali je potrebno obaviti stručna mjerenja kako bi se utvrdilo je li to područje podobno za izgradnju vjetrostupova, kazao je Šiško.