biznis
0

Livno: Razgovor o izgradnji tvornice slada

FENA
Livno
Livno
Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) održan sastanak o realizaciji projekta izgradnje tvornice slada na području te županije.

Na sastanku su bili predsjednik Županijske vlade dr. Nediljko Rimac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stjepan Matković, investitor projekta Ivan Rimac, profesori sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zvonimir Ostojić, Stjepan Plijesnić, Boro Mioč, Milan Poljak predvođeni dekanom Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr. sc. Davorom Romićem.

Na sastanku je zaključeno da Vlada Hercegbosanske županije radi realiziranja projekta izgradnje tvornice slada dostavi Agronomskom fakultetu u Zagrebu topografsku i pedološku kartu zemljišta Hercegbosanske županije do 15. prosnca ove godine.

Agronomski fakultet, prema usvojenom Zaključku, nakon preuzimanja dokumentacije izradit će ponudu za studiju agro-ekološka valorizacija poljoprivrednih površina sa tehnologijama biljne i stočarske proizvodnje Hercegbosanske županije.

Kako je zaključeno, Agronomski fakultet treba spomenutu studiju sa definiranim rokovima i uvjetima izraditi do 15. siječnja 2008. godine.

Izgradnja tvornice slada na području Hercegbosanske županije strateški je interes Vlade, a s obzirom na to da su svi načelnici općina na području županije dali potporu ovom projektu, predsjednik Vlade dr. Rimac kazao je da će nastojati u razgovoru s načelnicima općina riješit popis katastarskih čestica, što je i glavna prepreka u realizaciji ovog projekta.

Inače, po podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na području HBŽ-a ima 327 525 ha poljoprivrednog zemljišta. Od toga s 208 230 ha raspolaže država, a ostakom privatni pojednici.