biznis
0

LiNK traži smanjenje cijena struje za 20 posto

FENA
Udruženje za poduzetništvo i posao (LiNK) traži da se smanji cijena struje malom i srednjem poduzetništvu za 20 posto, stoji u današnjemu priopćenju iz ovoga udruženja.

LiNK Mostar stekao je status umješača u tarifnom postupku u vezi s javnom raspravom po zahtjevu za odobrenje poskupljenja električne energije pri Regulatornoj komisiji za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK). Kroz taj trajni status Udruženje LiNK ima pravo pristupati svakom budućem zahtjevu Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH oko sudjelovanja i rasprave o cijenama električne energije.

Na prvoj pripremnoj sjednici FERK-a u ime Udruženja LiNK njegov predsjednik predsjednik Tomislav Majić govorio je o visokoj cijeni električne energije za mala i srednja poduzeća za koja je i zatražio smanjenje cijene struje za 20 posto.

"Dugi niz godina poduzetnici malih i srednjih poduzeća plaćaju izuzetno visoku cijenu električne energije. U ovom trenutku poduzetnici koji su u kategoriji potrošača s niskonaponske mreže, u razini kućanstvima, plaćaju dva puta skuplji kilovat sat (KWh) električne energije od one koju plaćaju kućanstva, iako su na istoj naponskoj mreži.

Isto tako zakinuti su i u stavci plaćanja mjernog mjesta. Naime, po toj stavci plaćaju trostruko skuplju cijenu od kućanstva, kao i iznos doprinosa na snagu, koji je puno veći od one za kućanstva", kazao je Majić.

Kako mali i srednji poduzetnici koji rade male obrte i koriste strojeve na niskonaponskoj mreži troše istu kvalitetu struje kako i kućanstva, nelogično je da plaćaju daleko skuplju struju.

U sličnom su položaju i poduzetnici koji su na srednjonaponskoj mreži jer sami sklapaju ugovore s elektroprivredama i ni na koji način nisu zaštićeni, kazao je Majić dodavši kako su poduzetnici iz ove kategorije dugo godina bili izrabljivani od svih razina vlasti i institucija društva, iako zapošljavaju velik broj radnika i pune proračun.

Udruženje LiNK okuplja 235 članova u cijeloj Hercegovini od Konjica do Neuma i od Livna do Stoca te zastupaju preko tisuću i dvjesto zaposlenih radnika koji svojim radom privrjeđuju cijelom društvo i pune proračun kroz različite poreze i doprinose. Kao društveno korisni ipak nepravedno plaćaju veću cjenu struju, mjerna mjesta i doprinos na snagu. Dodatno pitanje koje diskriminira gospodarstvenike a proizlazi iz činjenice da su različite cijene KWh na području Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH.

Mala i srednja poduzeća u nepovoljnom su položaju i snose najveće namete, iako na njima počiva veliki dio gospodarstva svakog društva. Po sadašnjim uvjetima i odnosu vlasti općenito prema malim i srednjim poduzetnicima, oni se sigurno uništavaju i primoravaju na preseljenje. Elektroprivrede i tijela državne uprave moraju shvatiti da gospodarstvo ne može opstati, a kamo li se razvijati, ukoliko se ne osiguraju izvori energije s kojim će oni biti konkurentni na tržištu, stoji u LiNK-ovu priopćenju.