biznis
0

Lijanović: Moj prijedlog zakona rješava pitanje zaštite domaće proizvodnje

FENA
Jerko Ivanković Lijanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA ( Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, Lijanović je danas kao predlagatelj spomenutog zakona ocijenio da bi zakon, ukoliko bude prihvaćen, znatno smanjio trgovinski deficit BiH i osigurao oko 150 miliona KM prihoda na jedinstveni račun te osigurao neophodna sredstva za boračku populaciju u FBiH.

  • Ovo je zakon kojim se može riješiti pitanje zaštite domaće proizvodnje tako što bi osigurao da carinske vlasti na robu iz carinskih tarifa 02, 04, 16.01, 16.02, 20 i 22 porijeklom iz Republike Hrvatske i Republike Srbije prilikom uvoza naplaćuju pune carine, jer je to Sporazumom predviđeno, ukoliko je jedna od potpisnica ugrožena prekomjernim uvozom, kazao je Lijanović.

Naglasio je da se spomenute carinske tarife odnose na meso, mlijeko, ptičija jaja, med, prerađevine od mesa, ribu, proizvode od povrća, voće, pića, alkohol, sirće i još neke artikle.

Lijanović je dodao i to da bi se ovaj prijedlog zakona trebao naći u srijedu na plenarnoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Također, ocijenio je da je BiH uvozila robu za kojom nije bilo potrebe da se uvozi, spomenuvši posebno prekomjeran uvoz raznih voda.

-Od 1999. do 2007. BiH je povećala uvoz za još jednu milijardu, a toj cifri doprinio je uvoz poljoprivrednih proizvoda koji se mogu proizvoditi ovdje, rekao je Lijanović.