{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri APEC za reforme svjetske trgovine

F
23.11.2008. u 11:05
0
0
Lideri APEC za reforme svjetske trgovine
0
Lideri APEC za reforme svjetske trgovine
Foto: Reuters
Lideri Azije i dvije Amerike su se iz Lime, glavnog grada Perua, založili za globalne razgovore o trgovini i reformu globalnih institucija za kredite, pokušavajući da spriječe da čovječanstvo upadne u još veću ekonomsku recesiju.
Deklaracija foruma za Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) je neobavezujuća i uveliko sadrži zaključke sastanka grupe 20 (G-20) u Washingtonu prije nedjelju dana, prenio je Reuters u subotu uveče.

Devet lidera zemalja koje izlaze na Pacifik prisustvovali su na samitu u Washingtonu. U zajedničkoj deklaraciji 21 članice APEC, takođe, je obećano da će se uložiti napori da budu obnovljeni pregovori o svjetskoj trgovini koji su u zastoju od jula.

Predsjednici George Bush iz Sjedinjenih Američkih Država, Dmitrij Medvedev iz Rusije i Hu Jintao iz Narodne Republike Kine, japanski premijer Taro Aso i drugi lideri APEC su rekli da će se narednih 12 meseci uzdržavati od postavljanja barijera u investiranju i trgovini.

Članice APEC osim SAD, NR Kine, Japana su i Australija, Brunej, Kanada, Čile, Hongkong, Indonezija, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Singapur, Tajvan, Tajland i Vijetnamm.

APEC obuhvata gotovo 50 posto ukupnog obima svjetske trgovine. U trenutku kada sve više zemalja traži pomoć iz fondova za vanredne situacije, državnici tih zemalja su podržali reformu Međunarodnog monetarnog Fonda i Svjetske banke, navela je britanska novinska agencija. Lideri su istakli da "sadašnja situacija ističe važnost reformi finansijskog sektora".

U nedjelju, drugog i završnog dana samita bit će više riječi o regionalnoj privrednoj saradnji i mjerama koje treba preduzimati da bi se spriječilo štetno dejstvo globalnih klimatskih promjena na čovjekovu okolinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: