biznis
0

Libija prekida isporuke nafte i povlači novac iz švicarske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Libija će povući svoju imovinu iz švicarskih banaka, koja se procjenjuje na sedam milijardi dolara, i obustaviti isporuke nafte toj zemlji u znak protesta zbog "lošeg tretmana libijskih diplomata i poslovnih ljudi u ženevskom kantonu, prenela je libijska novinska agencija Jana.

Tripoli će također "obustaviti cjelokupnu privrednu saradnju sa Švicarskom", citirala je agencija neimenovanog zvaničnika libijskog ministarstva vanjskih poslova.

Ta afrička zemlja je prvi put zaprijetila da će obustaviti isporuke nafte Švicarskoj nakon hapšenja Hanibala Gadafija, sina libijskog predsjednika Moamera Gadafija, u Švicarskoj u julu ove godine zbog navodnog omalovažavanja posluge.

Agencija je navela da će libijska odluka ovim mjerama biti povučena kada budu data objašnjenja za loše postupanje s diplomatima i poslovnim ljudima.

Libija Švicarskoj isporučuje oko 2,5 miliona tona sirove nafte godišnje, oko 20 posto ukupnih potreba te zemlje.

Obustavljanje libijskih isporuka neće pogoditi snabdijevanje naftom ni cijene u Švicarskoj, budući da će tamošnji distributeri imati dovoljno vremena da nađu alternativne snabdjevače, izjavio je čelnik švicarskog udruženja naftnih kompanija Rolf Hartl švicarskoj novinskoj agenciji ATS.