{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Libija iskazala namjeru o početnom investiranju od 500 miliona eura putem Razvojne banke FBiH

F
13.6.2008. u 13:35
0
0
Libija iskazala namjeru o početnom investiranju od 500 miliona eura putem Razvojne banke FBiH
0
Libija iskazala namjeru o početnom investiranju od 500 miliona eura putem Razvojne banke FBiH
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas u Sarajevu delegaciju Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije koju je predvodio ministar finansija u vladi Libije Muhammed Ali El-Huwej.
Iskazana je namjera libijske strane o početnom investiranju od 500 miliona eura putem Razvojne banke Federacije BiH.

«Libijska strana je spremna ulagati u BiH s velikim kapitalom, a 500 miliona eura su početna sredstva za ulaganja u zajedničke investicijske projekte, bez obzira na to da li su u privatnom ili državnom sektoru, zajednički projekti ili čak zajedno s drugim državama. Libijska strana je spremna uložiti ta početna sredstva putem Razvojne banke Federacije BiH«, istakao je nakon susreta na konferenciji za novinare El-Huwej.

On je saopćio da je došlo do poravnanja svih potraživanja i dugovanja jedne države prema drugoj, također i svih potraživanja bh. kompanija koje rade dugi niz godina u Libiji.

Vlada Federacije BiH je prezentirala libijskom ministru finansija investicione i razvojne potrebe Federacije i ukazali da u narednih šest do sedam godina treba osigurati 12,5 milijardi KM za investiranje u razvoj Federacije.

Premijer Branković je izrazio zadovoljstvo iskazanom namjerom libijske strane da će kao početni nivo investicionih sredstava iz investicionih fondova libijske države biti osigurano 500 miliona eura koji će biti plasirani putem Razvojne banke FBiH za investicione i razvojne projekte Federacije i zajedničke projekte dviju strana.

Potvrđena je i spremnost libijske strane da bh. kompanije na libijskom tržišti dobiju određene poslove jer Libija u narednih nekoliko godina ima namjeru investirati više od 150 milijardi dolara.
«Nadam se da ćemo u tom investicionom tržišnom potencijalu uspjeti dodatno zaposliti naše kompanije, a kao pozitivan znak takvog raspoloženja libijske strane je i podatak da su konačno izmirene obaveze koje su bile prema bh. kompanijama «, kazao je Branković.

Nova oblast ukupne saradnje jeste i zdravstvo i u tom kontekstu je dogovarano angažovanje naših medicinskih stručnjaka i povezivanje zdravstvenih centara radi ukupnog unapređenja sistema zdravstvene zaštite.

«Intenziviranjem saradnje između Bosnalijeka i libijske kompanije Al Maya nadam se da ćemo dobiti novi prostor za angažovanje stručnjaka i transfer naših tehnologija», kazao je Branković.

Poseban značaj daje se saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i turizma. I to je način, istaknuto je, da se građani bolje upoznaju i biznismeni povežu radi novih poslova.

Libijski ministar finansija je pozvao bh. kompanije da učestvuju u izgradnji infrastrukture Libijske Džamahirije, s obzirom na to da je Libija trenutno u velikim infrastrukturnim projektima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: