Danski gigant
64

Lego se zvanično povlači sa ruskog tržišta

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Lego, danska kompanija za proizvodnju igračaka, najavila je da će prestati s radom u Rusiji na neodređeno vrijeme.

Kompanija je prestala da isporučuje proizvode u Rusiju u martu ove godine nakon invazije te države na Ukrajinu, ali su njene prodavnice ostale otvorene jer se većina rivalskih trgovaca povukla sa ruskog tržišta.

Iz kompanije Lego su najavili da će prekinuti svoje partnerstvo sa Inventive Retail Group koja vodi 81 trgovinu Lego-a u Rusiji, no nisu eksplicitno spomenuli da su se na takav potez odlučili zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Kada je Lego grupa početkom marta zaustavila isporuke u Rusiju, također smo prekinuli i sve komercijalne aktivnosti i poslali skoro sve naše zaposlenike na produženi odmor", kazala je glasnogovornica Lego-a.

Također je saopštila i da kompanija otpušta većinu svog tima iz ureda u Moskvi kao i da je Lego za "70 zaposlenika obezbijedio finansijske pakete pomoći kako bi ih podržao dok traže nove poslovne prilike".

Lego je jedan od nekolicine zapadnih brendova koji su ostali u Rusiji nakon što su druge velike kompanije obustavile poslovanje. Za razliku od brojnih kompanija koje su osudile Rusiju, Lego je odlučio da direktno ne komentira vanjskopolitičke postupke te zemlje.

U martu su se iz kompanije oglasili saopćenjem u kojemu je pisalo:

"Naše misli su sa svom djecom i porodicama koje pate kao rezultat rata u Ukrajini".