{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lasić o stanju u privredi i značaju CEFTA ugovora

F
8.6.2007. u 14:15
0
0
Lasić o stanju u privredi i značaju CEFTA ugovora
0
Lasić o stanju u privredi i značaju CEFTA ugovora
U prostorijama Privredne komore Federacije BiH u Mostaru danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predsjednik te komore Jago Lasić govorio o stanju u privredi za prva tri mjeseca ove godine te o značaju pristupanja Centralnoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).
Lasić je kazao da je Federacija BiH u proteklom periodu imala 370,961 evidentiranu nezaposlenu osobu na zavodima za zapošljavanje, dok je broj zaposlenih po statističkim podacima poslodavaca 396,003.

On je istaknuo kako je najveći broj zaposlenih u oblasti prerađivačke industrije, dok je najveći rast zaposlenosti u sektoru trgovine.

Najveća nezaposlenost je, kako je kazao, u Tuzli.

"Što se tiče trgovine, BiH je za prva tri mjeseca 2007. godine izvezla milijardu i 389 milijuna maraka, a uvezla 2 milijarde i 827 milijuna maraka. Pokrivenost uvoza izvozom je 49,12 posto i nešto je manja pokrivenost nego u prva tri mjeseca prethodne godine. Međutim, radeći ukupno analizu za prva tri mjeseca došli smo do zaključka da jedan veliki dio roba uvozimo preko veleprodaja iz drugih zemalja, čime mi faktički robu zemalja EU kupujemo preko Zagreba, Ljubljane, Beča i Beograda", kazao je Lasić.

Istaknuo je da su najznačajniji vanjsko-trgovinski partneri Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Italija, Austrija, Srbija, Crna Gora, Mađarska i Švicarska.

"Prošle godine BiH je sa sedam zemalja imala ugovore o slobodnoj trgovini i ti ugovori još uvijek važe zato što nije došlo do ratifikacije CEFTA ugovora. Zemlje koje su pristupile CEFTI su Moldavija, Hrvatska, Albanija, Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija i UMNIK (Kosovo)", kazao je Lasić.

On je istaknuo kako je taj jedan ugovor zamijenio 31 bilateralni ugovor između ovih zemalja te da je to veliki napredak u odnosu na bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini, dodavši da je robna razmjena zemalja CEFTE od 2000. do 2005. godine porasla dva i pol puta.

"CEFTA ugovor počet će važiti kad ga ratificira najmanje pet zemalja potpisnica", kazao je Lasić, dodavši kako se to očekuje uskoro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: