UIO BiH
0

Lani povećan povrat PDV-a, ali i dug zbog neplaćanja tog poreza

FENA
U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini porastao povrat poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za 19,8 posto, dok su povrati po osnovu međunarodnih projekata poreznim obveznicima veći čak za 30 posto.

Drugi faktor koji je umanjio rast prihoda od PDV-a je dug po osnovu neplaćenog PDV-a koji je prije globalne krize bio neznatan u odnosu na prikupljene prihode, pokazali su podaci Odjeljenja za makroekonomsku analizu u Upravi za indirektno oprezivanje BiH.

Lani je evidentiran 71 milion KM novog duga, što iznosi 2,25 posto neto prihoda od PDV-a u 2011.

Poredeći s visinom PDV dugova i ostalih utaja ovog poreza, koje i u nekim evropskim zemljama iznose i do 11 posto neto naplate, a na nivou EU i do 2,5 posto BDP Unije, iznos PDV duga u BiH je, smatraju u ovom odjeljenju, jako nizak.

Najavljene mjere UIO prema obveznicima koji nisu platili PDV obaveze, koje uključuju i primjenu posebne sheme za dužnike, trebale bi donijeti smanjenje PDV duga u 2012. godini, ukazuje se u analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

Uprava je u 2011. naplatila je 3,147 mlilijardi KM prihoda od PDV-a ili 5,05 posto više nego u 2010. godini.

Ipak, poslije snažnog rasta prihoda od PDV-a u prvom kvartalu 2011., u ostalom dijelu godine prihodi su bili niži, ali stabilni.

Jaz između bruto i neto prihoda PDV-a je tokom godine povećan s jednog na skoro četiri procentna poena zahvaljujući rastu povrata PDV-a od 21 posto.