{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lakoća poslovanja varira u gradovima u regiji

F
14.7.2008. u 13:57
0
0
Lakoća poslovanja varira u gradovima u regiji
0
Lakoća poslovanja varira u gradovima u regiji
Prema novom izvještaju koji je Grupa Svjetske banke izdala danas, lakoća poslovanja varira u velikoj mjeri među gradovima u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz Svjetske banke.
Izvještaj Svjetske banke o poslovanju u jugoistočnoj Evropi u 2008. godini obuhvata 22 grada u sedam ekonomija: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Ovo je prvi put da Izvještaj o poslovanju ne obuhvata samo najnaseljenije gradove već daje mogućnost poređenja gradova u okviru jedne zemlje, kao i sa drugim gradovima u regionu.

Izvještaj vrši poređenje četiri oblasti regulative koje su u nadležnosti lokalne administracije i sprovode se na lokalnom nivou: pokretanje preduzeća, dobijanje dozvola, upis vlasništva i izvršenje ugovora.

U izvještaju se ističe da, iako su neke zemlje postigle izuzetan napredak u poboljšanju investicione klime na nacionalnom nivou, Hrvatska i Makedonija su bile među 10 najboljih reformatora prošle godine, postoji još mogućnosti da se reforme prošire i na lokalni nivo.

- Jugoistočna Evropa se reformiše brzo kako bi olakšala poslovanje. Ovaj izvještaj pruža podatke za gradove koji mogu da inspirišu reformski trenutak kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou i da doprinose reformi čitavog regiona, rekla je Jane Armitage, koordinatorica Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Bitolj u Makedoniji je prvorangirani grad u ovom izvještaju.

- Zadovoljstvo nam je da je ovaj grad dobio titulu najboljeg reformatora, rekla je Patricia Rader, direktorica Misije USAID-a u Skoplju.

- Reforme u oblasti poslovanja su od ključne važnosti za rast. Investitorima je potrebna predvidljivost, dobro korporativno upravljanje i zakon o obligacijama; a regionu su potrebne investicije koje će stimulirati rast i stvaranje novih radnih mjesta, dodala je.

U izvještaju su identifikovane reforme koje mogu da povećaju konkurentnost gradova smanjenjem troškova i rizika poslovanja. Ovo obuhvata konsolidaciju izdavanja građevinskih dozvola primjenom jedinstvenog šaltera, uvođenjem elektronske registracije preduzeća i poboljšanjem sistema upravljanja sudskim predmetima. Gradovi mogu da nauče o reformskim rješenjima od drugih gradova u svojoj zemlji ili od gradova zemalja u regionu.

Kada bi jedan grad usvojio svu postojeću dobru praksu u jugoistočnoj Evropi, to bi ga rangiralo na 9. od 178. mjesta koje izvještaj "Doing Business" obuhvata i bio bi u rangu Irske i Kanade, što bi značilo da usvoji dobru praksu od Vlore, Albanija (u pokretanju poslovanja); Osijeka, Hrvatska (dobijanje građevinskih dozvola); Pljevlja, Crna Gora (upis vlasništva); i Zrenjanina, Srbija (izvršenje ugovora).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: