{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajpcig: Delegacija BiH na Međunarodnom transportnom forumu

F
30.5.2008. u 15:05
0
0
Lajpcig: Delegacija BiH na Međunarodnom transportnom forumu
0
Lajpcig: Delegacija BiH na Međunarodnom transportnom forumu
Delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na čelu sa zamjenikom ministra Veselinom Pljašvićem, učestvuje u radu 1. međunarodnog transportnog foruma (ITF) ''Transport i energija-izvor klimatskih promjena'', koji se održava u Lajpcigu u Njemačkoj, najavljeno je danas iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.
Međunarodni transportni forum nastao je nakon reogranizacije Evropske konferencija ministara transporta (SEMT) i sada osim evropskih zemalja koje su i ranije činile SEMT okuplja i novopridružene članice kao što su SAD, Australija, Japan, Kanada, Brazil, Koreja itd.

Ovogodišnji forum okupio je više od 600 učesnika među kojima su ministri i šefovi delegacija 51 države, predstavnici industrije iz oblasti saobraćaja i energetike, istraživači i predstavnici nevladinih organizacija, te predstavnici civilnog društva iz Evrope i svijeta.

Forum je otvorila kancelarka Njemačke Angela Merkel koja je u sklopu svog izlaganja pozvala predstavnike tehnologije da hitno iznađu rješenje s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova u budućnosti, a ministrima je poručila da putem vlada i parlamenta svojih država osiguraju političku podršku za ta rješenja.

Forum se odvija u više paralelnih sesija kojima predsjedavaju najveći evropski i svjetski autoriteti iz oblasti transporta, a teme su uglavnom vezane za klimatske promjene i uticaj transportnih tehnologija na emisiju štetnih gasova i zagađenja okoline.

U okviru Foruma održana je konferencija ministara transporta na kojoj je zaključeno da transport bitno doprinosi klimatskim promjenama, te da je potrebno preduzeti mjere na globalnom nivou, na svim nivoima vlasti, koje će doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova.

U sklopu Foruma, delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH održala je bilateralne sastanke sa delegacijama Francuske, Austrije, Španije, Estonije i Grčke, a sve s ciljem bolje saradnje u oblasti transporta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: