biznis
0

Lajčak i Dodik sutra na Jahorini otvaraju konferenciju o ulaganju u Srebrenicu

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak sutra će na Jahorini otvoriti konferenciju o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu. Visoki predstavnik je ranije rekao kako neće dozvoliti da pojedinci Srebrenicu koriste za politikantske ili lične ciljeve.

Kako je najavljeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću, na konferenciji će biti razmatrane teme "Srebrenica: od obnove do održivog ekonomskog razvoja", "Poslovno okruženje: ohrabrenje za investitore" i "Mogućnosti za ulaganja".

Ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a Jasna Brkić izložit će referat "Programi javnog sektora i strategije razvoja", a među govornicima su i predstavnici općine Srebrenica, Vlade Federacije BiH, zajedničkih organa BiH, delegacije Evropske komisije u BiH, UNDP-a, Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH, te privrednih komora Švedske i Norveške.

Vlada RS-a danas je odobrila 50.000 KM za troškove održavanja Konferencije o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu 6. novembra u hotelu "Bistrica" na Jahorini.

"Srebrenicu treba gledati s tri aspekta. Ovaj grad ima prošlost, sadašnjost i svoju budućnost. Osim simbola strašne prošlosti, razgovarali smo o tome kako Srebrenica može postati simbol budućnosti. Potrudit ćemo se da ovdje ljudi bolje žive i da se ostvari puna ravnopravnost i suživot. Međunarodna zajednica ulaže mnogo u obnovu i razvoj Srebrenice, a to će se očitovati i kroz narednu investicijsku konferenciju koja je zakazana za 6. novembar. Nadamo se da će to biti jaki podsticaj za ovaj grad, za oporavak i mjesto ljepšeg življenja", rekao je Lajčak.