Evropska komisija
0

Kvalitetan socijalni dijalog može pomoći u krizi

FENA
Kvalitetan dijalog između predstavnika radnika i poslodavaca može pomoći Evropskoj uniji da lakše prebrodi ekonomsku krizu, ističe Evropska komisija u novom izvješću o industrijskim odnosima objavljenom u utorak.

"Dobri industrijski odnosi daju pozitivne ekonomske i socijalne rezultate, i u razdobljima gospodarskog pada i rasta", rekao je evropski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake prilike Vladimir Špidla.

"Evropski plan za gospodarski oporavak i naše strategije za rast i zapošljavanje ne mogu se ostvariti bez sudjelovanja socijalnih partnera. Uvjeti rada, obrazovanje ili aktivne politike tržišta rada ne mogu biti odgovornost jedino države, niti u cijelosti prepušteni silama tržišta. Socijalni partneri mogu imati ključnu ulogu u definiranju, objašnjavanju i provedbi tih politika", istaknuo je.

Prema podacima EK-a za 2006., gotovo dvije trećine evropskih radnika obuhvaćeno je kolektivnim ugovorima, a zajamčena minimalna plaća uvedena je u 20 država članica EU-a.

Statistike također pokazuju da sindikalni pregovori s poslodavcima utječu na poboljšanje uvjeta rada, u prvom redu na smanjenje nejednakosti u plaćama i siromaštva.