U Sarajevu potpisan sporazum
0

Kuvajtski kredit od 30 miliona eura za autoput

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu potpisan Kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvitak za Projekat autocesta Kakanj-Donja Gračanica.

Kreditni sporazum u iznosu od 10,5 miliona kuvajtskih dinara (KD), odnosno 30 miliona eura danas su u Sarajevu potpisali zamjenik predsjednika Vijeća ministara i ministar financija i trezora, Dragan Vrankić i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova države Kuvajt šeik dr. Mohamad Sabah Al-Salem Al - Sabah.

Kredit će biti alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine.

„Projekt se sastoji od izgradnje jedne dionice autoceste na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini a dionica uključena u Projekt je Drivuša – Klopče, dužine 2,5 km i nalazi među prioritetnim dionicama, planiranim za realizaciju, prema Feaasibility studiji, do kraja 2012. godine. Zahvaljujem Vladi Kuvajta koja je spremna i dalje nas pomagati, a na nama je da osiguramo kvalitetne projekte. Također, napomenuo bih , kako je ovo dobar primjer investiranja drugim ulagačima, koje i ovaj put pozivam u Bosnu i Hercegovinu", kazao je ministar Vrankić nakon potpisanog sporazuma.

Koridor Vc se proteže kroz Bosnu i Hercegovinu od juga ka sjeveru, povezujući Ploče sa Sarajevom i Osjekom (oko 340 km).

Projekt će provesti Federalno ministarstvo transporta i komunikacija preko svoje Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i brzih cesta.

Rok otplate kredita je 25 godina , grace period pet godina s kamatom od dva posto.