U januaru
0

Kuvajt i Katar smanjuju isporuke nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kuvajt i Katar će u januaru smanjiti isporuke sirove nafte svojim kupcima, u skladu s odlukom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodne kvote, saopćile su neke azijske rafinerije.

Anonimni zvaničnici rafinerija su naveli da im je od državne naftne kompanije Kuwait Petroleum Corporation stiglo obavještenje da će ukinuti primjenu opcije za prodaju čak pet posto više nafte nego što stoji u zvaničnim ugovorima, prenose agencije.

Ispravka ugovora će početi da se primjenjuje od januara, pri čemu će kupci imati opciju da kupuju pet posto manje nafte od ugovorene količine, otkrili su trgovci iz azijskih rafinerija, pod uvjetom da ostanu anonimni zbog stavke u ugovorima o povjerljivosti.

Trgovci su dodali i da će katarska državna kompanija Qatar petroleum smanjiti isporuke nafte azijskim kupcima za pet posto ispod količina predviđenih ugovorom.

OPEC, koji u ukupnom svjetskom snabdijevanju naftom učestvuje sa 40 posto, donio je u oktobru odluku da počev od novembra smanji proizvodnju za 1,5 miliona barela na dan.

Novi sastanak tog kartela je zakazan za 17. decembar u alžirskom gradu Oranu, gdje će se raspravljati o potrebi dodatnog smanjenja proizvodne kvote.