Investicija od 400 miliona KM
65

VIDEO / Kuvajćani grade atraktivno naselje u Hadžićima

Piše: N. Jamaković
Vijećnici Općine Hadžići nedavno su jednoglasno usvojili Parcelarni plan Osenik, koji na lokalitetu Osenik-Tarčin podrazumijeva izgradnju stambeno-rezidencijalnog naselja i objekata zajedničkog sadržaja naselja.

U tu svrhu je kuvajtski investitor, odnosno firma Bosnia for Investment and Development d.o.o. Sarajevo, kupio skoro 160 hiljada kvadrata zemljišta. Na ovoj atraktivnoj lokaciji Kuvajćani namjeravaju izgraditi više od 160 objekata različite namjene.

Naselje pod nazivom Sarajevo resort sadržat će zatvorene i otvorene bazene, zatvorena i otvorena sportska igrališta, vještačko jezero, supermarket te hotel. Naselje je kapaciteta za 1125 stanovnika.

Kako nam je rečeno u Općini Hadžići, samo izgradnja osnovne infrastrukture, puta, kanalizacije te dovođenje vode i struje, koštat će investitore oko 10 miliona KM, a na taj način bit će riješeno pitanje infrastrukture i za ostale stanovnike Osenika. Ukupna izgradnja Sarajevo Resorta koštat će 400 miliona KM.

Kako smo saznali, Kuvajćani su se za ovaj projekt odlučili želeći u Osenik dovesti odabranu klijentelu iz Kuvajta i Saudijske Arabije tokom tri najtoplija mjeseca u godini, budući da su ljeta u tim zemljama sa izrazito visokim temperaturama i mnogi stanovnici i kompletne porodice napuštaju zemlju. Osenik je odabran zbog blizine Igmana i Bjelašnice, ali i zato što će odatle odabrana klijentela lako moći odlaziti u posjetu Mostaru, Počitelju, Dubrovniku...

Hotel i drugi sadržaji su također predviđeni i za druge turiste iz arapskih zemalja, koji sve više dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je usvojen Parcelarni plan, u toku je provođenje preostale neophodne procedure prije otpočinjanja radova na ovoj lokaciji.