Dmitrij Medvedev
0

Kurs rublje neće biti "zamrznut"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kurs rublje neće biti "zamrznut", ali će ga Centralna banka Rusije neprestano nadgledati i neće dozvoliti nagle padove, izjavio je u nedjelju ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Kurs rublje se jeste promijenio, ona je oslabila uslijed promjena u ekonomiji. Nažalost, imamo manje prihode i plaćanja u domaćoj valuti su uvećana. To je moralo da se odrazi na realni kurs rublje", rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj državnoj televiziji.

On je dodao da sadašnji kurs, prema ocjeni Centralne banke Rusije, odgovara realnoj vrijednosti nacionalne valute i njenim stvarnim platežnim moćima, prenijela je agencija Itar-Tass.

Medvedev je ponovio da monetarne vlasti pažljivo prate sve kursne parametre i da neće dozvoliti bilo kakve nagle padove rublje.

Govoreći o promjenama izazvanim globalnom ekonomskom krizom, on je ocijenio da je situacija u Rusiji "dovoljno razumljiva" i "pod kontrolom".

"Većina specijalista, većina analitičkih agencija daje različite prognoze, koje su komplicirane", primijetio je Medvedev i istaknuo da postoje odgovori i na scenarije u kojima se predviđa ekstremno neprijatan razvoj događaja.